Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Και ο Χατζηδάκης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Τη συζήτηση για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ήθελε να κλείσει ο Γιάννης Στουρνάρας, ανοίγει πάλι ο Κωστής Χατζηδάκης.

petrelaio-thermansisΗ κυβέρνηση θα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών επιμένει πως ο δρόμος για διεκδικήσεις θα ανοίξει μόνο μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι από ενδεχόμενη μείωση θα υπάρξει απώλεια εσόδων. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει άλλωστε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό της κυβέρνησης ότι δεν είναι η ώρα για συζήτηση περί μείωσης φόρων, καθώς αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα στην τρόικα, την ώρα που είναι ανοιχτή η διαπραγμάτευση για μία σειρά από άλλα θέματα.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ όμως ασκούν πιέσεις στο Μαξίμου να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που θα ανακούφιζε σημαντικό αριθμό νοικοκυριών και θα βελτίωνε το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης σε μία δύσκολη συγκυρία. Υπέρ της μείωσης έχουν ταχθεί επίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείς Δημήτρης Σταμάτης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, παρά τις αντιρρήσεις του κ.Στουρνάρα.

Στη γραμμή αυτή, πως θα γίνει κάθε προσπάθεια για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κινήθηκε λοιπόν και ο κ.Χατζηδάκης. Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε πως η τιμή του πετρελαίου είναι υψηλή στην Ελλάδα, καθώς το 60% του κόστους πηγάζει από τους φόρους και σημείωσε πως το σύστημα ελέγχου εισροών- εκροών στα πρατήρια θα έχει εγκατασταθεί και θα είναι έτοιμο προς λειτουργία σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς έως τα μέσα του 2014.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By