Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Και χαστούκι στο χαστούκι….

large_news_ELECTIONS-MUNINIPALES-FRANCAISES

της Γεωργίας Τρισμπιώτη

Η μεγάλη αποχή, οι νέοι δήμαρχοι του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο», ο θρίαμβος του «Μπλε κύματος» της Δεξιάς και οι μεγάλες απώλειες των Σοσιαλιστών του Ολλάντ επισφράγισαν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην Γαλλία.

Ειρωνεία της τύχης τελικά, ο Φρανσουά Ολλάντ, ο άνθρωπος που ως Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας από το 1997 μέχρι και το 2008, συνέβαλλε σημαντικά στην οικοδόμηση και ενδυνάμωση του αυτοδιοικητικού σοσιαλισμού, έμελε να είναι και αυτός που θα έβαζε την ταφόπλακα σε ότι μέχρι σήμερα είχε χτίσει αλλά κυρίως είχε κληρονομήσει.

la-grosse-claque

Τα χθεσινά αποτελέσματα του β” γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Γαλλία επιβεβαίωσαν τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κόμματος μετά τα απαισιόδοξα αποτελέσματα του α΄ γύρου των εκλογών και οδήγησαν στην καταβαράθρωση όχι μόνο του ηθικού αλλά της ισχύος και της επιρροής των σοσιαλιστών στην τοπική αυτοδιοίκηση που ήταν τέτοια ώστε το 2011 καταφέραν να πάρουν την Προεδρία της Γερουσίας από την Δεξιά.

Η χθεσινή ψηφοφορία, που έμοιαζε περισσότερο με διαμαρτυρία για τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, κατάφερε ένα βαρύ πλήγμα στο Κόμμα του Προέδρου Ολλάντ, το οποίο όχι μόνο έχασε 155 πόλεις αλλά υπέστη σοβαρό ακρωτηριασμό της ικανότητας του να αναπτύξει δράση στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα.

hollande_109

Το “χθεσινό χαστούκι” σήμανε συναγερμό στους κόλπους των Σοσιαλιστών που έβλεπαν τα θεμέλια του οικοδομήματός τους να κλυδωνίζονται, την μόνη εγγύηση για σταθερότητα που αποτελούσε το πρώην ισχυρό δίκτυο των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης να καταρρέει και στην κορυφή όλων αυτών έναν Πρόεδρο, τον Φρανσουά Ολλάντ να παραμένει ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος της V Δημοκρατίας.
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της συντριπτικής ήττας που υπέστη των Κόμμα των Σοσιαλιστών; 


Από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις Δημοτικές Εκλογές του Απριλίου οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών προσπάθησαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από την “Παρισινή αύρα” εξουσίας. Πολλοί μάλιστα δεν χρησιμοποίησαν καν το λογότυπο του κόμματος, το τριαντάφυλλο και την γροθιά, προκειμένου να δηλώσουν την απόσταση τους από την γενικότερη κυβερνητική πολιτική. Οι κάλπες όμως έδειξαν ότι οι υποψήφιοι δεν βοηθήθηκαν και πολύ από αυτή την τεχνική και εισέπραξαν τις συνέπειες της αντιδημοτικότητας της γαλλικής κυβέρνησης.

Πότε θα αποδοθούν ευθύνες και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί δεν γνωρίζουμε ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα χαστούκια δεν τελειώνουν εδώ για τους Γάλλους Σοσιαλιστές. Η αναμέτρηση στις ευρωεκλογές του Μαΐου αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή και οι οιωνοί δεν φαίνονται καθόλου καλοί.


geor72

* Η Γεωργία Τρισμπιώτη είναι Πολιτικός Επιστήμων και Διεθνολόγος. Εργάζεται σήμερα ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και είναι οπαδός του Ανοιχτού Λογισμικού.

Υπήρξε Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Αντιπρόσωπος- Συντονίστρια Επικοινωνίας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού της Γενεύης στην Κολομβία και στη Ρουάντα.  >> gtrismpioti.gr | @gtrismpioti


(Visited 1 times, 1 visits today)
By