Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Κακή τράπεζα» και στη Σλοβενία

Θα απορροφηθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κρατικών τραπεζών.

 

deutsche-bank1Στην επίσημη ίδρυση της αποκαλούμενης «κακής τράπεζας» (Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού Τραπεζών-BACM) προχώρησε η Σλοβενία και η κυβέρνηση της Αλένκα Μπράτουσεκ ανακοίνωσε ότι προχωρά, άμεσα, σε ανακεφαλαιοποίηση, ύψους 3,6 εκ. ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κρατικών τραπεζών.

Τρία προσωρινά εκτελεστικά μέλη απαρτίζουν την ηγετική ομάδα της BACM και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καθήκοντα εκτελεστικών διευθυντών ανέλαβαν οι Μπόστγιαν Τζέρκες, Άλες Κόρσιτς και Άντερς Τόρμπγιορν Ίνγκεμαρ Μάνσον.

Προ δύο ημερών, η κυβέρνηση, που είναι ο μοναδικός μέτοχος της BACM εξουσιοδότησε το διαχειριστικό συμβούλιο να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 3,6 εκ. ευρώ, με στόχο την ανάληψη όλων των «τοξικών» τίτλων που κατέχουν οι κρατικές τράπεζες.

Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση της BACM, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσαν στελέχη του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων «STA», προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη, με στόχο να ξεκινήσει το ουσιαστικό έργο της BACM, όπως ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτρέψει στην BACM να επιλύσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να βελτιώσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

 

By