Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καλαμάτα: Απόφαση για κατεδάφιση καταυλισμού Ρομά

Το ΔΣ Καλαματάς αποφάσισε την κατεδάφιση για λόγους υγείας, νομιμότητας και κοινοτικής ειρήνης

kataulismos-2

 

Νέες κύκλος επεισοδίων με πρωταγωνιστές Ρομά αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας για την κατεδάφιση καταυλισμού τους.

Συγκεκριμένα το ΔΣ αποφάσισε να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα παραπήγματα που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, πίσω από το Πολυκλαδικό λύκειο της πόλης.

Σκοπός της κίνησης είναι η ολοκλήρωση της μεταστέγασης των Ρομά πριν την έλευση του χειμώνα σε νόμιμο οικισμό στην περιοχή Μπιρμπίτα πλησίον της Καλαμάτας, που έχει κατασκευαστεί για την φιλοξενία τους.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο παράνομος καταυλισμός στην Αγία Τριάδα έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο κοινωνικής ειρήνης με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με την υγεία των κατοίκων.

Ο κ. Νίκας με δηλώσεις του έχει επισημάνει ότι ο Δήμος δεν κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων εδώ και μέρες, διότι οι εργαζόμενοι αποδεδειγμένα κινδυνεύουν από τα καλώδια της ρευματοκλοπής, που διέρχονται κάτω από τα σκουπίδια. Επιπλέον, από την Πολεοδομία έχουν χαρακτηριστεί αυθαίρετα όλα τα παραπήγματα επί των δημοτικών δρόμων και επί των ιδιοκτησιών και ζήτησε από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου την κατεδάφισή τους.

Παρότι η απόφαση για την κατεδάφιση ήταν ομόφωνη υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο υλοποίησης αυτής της απόφασης και, κυρίως, για τις αναγκαίες εναλλακτικές λύσεις στέγασης των Ρομά που διαμένουν στον παράνομο καταυλισμό.

Τέλος το ΔΣ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, για λόγους νοµιµότητας, υγείας και κοινωνικής ειρήνης, σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραµµατέα της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδος & Ιονίου, ενώ εξουσιοδότησε τον δήμαρχο σε συνεργασία µε την Εισαγγελία και τις αστυνομικές αρχές να προσδιορίσει την ακριβή ηµεροµηνία κατεδάφισης.

By