Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Καλό στη μνήμη κάνει η μεσογειακή διατροφή

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

diatrofi1Κοφτερό  μυαλό, ακόμα και όταν περάσουν τα χρόνια, εγγυάται η μεσογειακή διατροφή. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology και υπογράφεται από τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Γεώργιο Κ. Τσιβγούλη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ. Γεώργιο Κ. Τσιβγούλη διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής (ψάρι, φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και αποφεύγουν τα κεκορεσμένα λίπη και το κόκκινο κρέας) έχουν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και διαύγειας.

Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ψαριού, πλούσιου σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, κοτόπουλου, λαχανικών και φρούτων, ελαιόλαδου, ελάχιστων γαλακτοκομικών και ακόμα λιγότερου κόκκινου κρέατος δεν κάνει καλό μόνο στην καρδιά και τη σιλουέτα, αλλά ως φαίνεται κάνει καλό και στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 17.478 άνδρες και γυναίκες, με ηλικία μεγαλύτερη των 45 ετών και πλήρη διανοητική διαύγεια και συνέλεξαν στοιχεία για τις διατροφικές τους συνήθειες, ζητώντας τους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια. Τους εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα τούς κατέταξαν σε δύο ομάδες, αφού ανέλυσαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει. Η μία ομάδα ακολουθούσε πιο χαλαρά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, ενώ στη δεύτερη τοποθετήθηκαν όσοι ήταν περισσότερο φανατικοί. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Κατά τη διάρκεια του επανελέγχου της διανοητικής κατάστασης των εθελοντών, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι 1.248 από αυτούς εμφάνιζαν έκπτωση των γνωσιακών τους δυνατοτήτων. Ωστόσο, όσοι είχαν ακολουθήσει με μεγαλύτερη προσήλωση όσα επιβάλλει η μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έκπτωση των διανοητικών τους ικανοτήτων. Αυτή η σχέση επαληθεύθηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διανοητική ικανότητα. Επίσης στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν ασχέτως του αν ο εθελοντής ήταν Αφροαμερικανός ή λευκός.

Στη μελέτη περιελήφθησαν και 2.913 άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 (αυτόν που συνδέεται με την κακή διατροφή). Όπως διαπιστώθηκε γι’ αυτήν την ομάδα εθελοντών, οι διατροφικές συνήθειες δεν διαδραμάτιζαν ρόλο στις πιθανότητες που είχαν να εμφανίσουν έκπτωση των διανοητικών δεξιοτήτων τους.

Ο δρ. Γεώργιος Τσιβγούλης, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκ των επιστημόνων που υπογράφουν τη μελέτη, επισημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επί του αντικειμένου μελέτη κι αποδεικνύει ότι τα κέρδη που έχουμε από τη μεσογειακή διατροφή είναι αναρίθμητα.

By