Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καλώς μας ήρθε η… Χερσόνησος, το Γιβραλτάρ!

Το Γιβραλτάρ είναι μια χώρα… χερσόνησος (η γνωστή) που παρουσιάζει μια ποδοσφαιρική ομάδα –την Λίνκολν- στην πρώτη, βέβαια, συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό αγώνα.

thumbnail

Η Λίνκολν ήρθε ισόπαλη με 1-1 κόντρα στην Τορσάβν, ομάδα από τα Νησιά Φερόε , στο πρώτο παιχνίδι τους για τον (1ο) προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το γήπεδο που διεξήχθη ο αγώνας είναι δίπλα στο αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ κι έτσι είχαμε και υπέροχες εικόνες που σίγουρα έχει αντιγράψει ο φακός, με τις δυο ομάδες να παίζουν την ώρα που αεροπλάνα είναι σε διαδικασία απογείωσης.

Για την ιστορία: η γηπεδούχος  προηγήθηκε στο 18’ με πέναλτι (Τσιπολίνα το όνομα του σκόρερ).  Η πρωταθλήτρια των Νήσων Φερόε (βρίσκονται πάνω από την βρετανική νήσο) ισοφάρισε στο 71’ με τον Χάνσεν.

Αναλυτικά στον 1ο προκριματικό γύρο (1-2 και 8-9 Ιουλίου)-γκρουπ πρωταθλητριών-του Τσάμπιονς Λιγκ έχουμε μέχρι στιγμής:

-Σάντα Κολόμα (Ανδόρα)-Μπάναντς (Αρμενία) 1-0

-Λα Φιορίτα (Σαν Μαρίνο)-Λεβάντια Ταλίν (Εσθονία) 0-1

-Λίνκολν Ρεντ (Γιβραλτάρ)-Τορσάβν (Νησιά Φερόε) 1-1.

Να σημειώσουμε με την ευκαιρία πως, την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στην ιστορία του έδωσε το Γιβραλτάρ για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 19, γνωρίζοντας την ήττα με 7-0 από την αντίστοιχη ομάδα της Κροατίας, ένα χρόνο πριν.

Μπορεί το σκορ να μην την τιμάει, ωστόσο έγινε μία μεγάλη αρχή που γεμίζει ελπίδα όλους όσους πάλεψαν για να γίνει γεγονός όλο αυτό το εγχείρημα.

Σημειώστε πως δεν είναι λίγες οι Εθνικές ομάδες που κάνουν μία προσπάθεια χωρίς να έχουν επίσημη άδεια από τη FIFA για να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της.

Για παράδειγμα, η Καταλονία, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια -εδώ και τόσα…- να γίνει μέλος της UEFA για να χτίσει τη δική της Εθνική ομάδα…

Ανάλογη λοιπόν ήταν και η κατάσταση στο Γιβραλτάρ.

Η Εθνική ομάδα της χώρας (χερσονήσου…) υπάρχει από το μακρινό 1923, ωστόσο ποτέ δεν συμμετείχε σε μία επίσημη διοργάνωση, παρά μόνο στα Island Games που αφορούσαν ομάδες που δεν είναι μέλη της UEFA.

Μάλιστα, σε αυτή τη διοργάνωση συμμετείχε κάποτε και η… Ρόδος που είχε αντιμετωπίσει το Γιβραλτάρ (γνωρίζοντας δύο ήττες).

Εκτός των Island Games, υπάρχει και η διοργάνωση που ονομάζεται FIFI Wild Cup που είναι το αντίστοιχο «Μουντιάλ» για τις ομάδες που δεν αποτελούν μέλη της FIFA.

Το 2007 το Γιβραλτάρ πήρε την πρώτη νίκη της ιστορίας του, επικρατώντας της δικής μας ομάδας της  Ρόδου με 4-0.

Το 2008 η Εθνική ομάδα της χώρας έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει στο Four Nations -όπου εκεί αγωνίζονται, μία (η τρίτη) ομάδα της Αγγλίας, οι ημιεπαγγελματίες της Ουαλίας και η δεύτερη ομάδα της Σκωτίας. Τερμάτισε στην τελευταία θέση, ωστόσο πήρε μία νίκη με 3-1 επί της… Αγγλίας.

Η δικαίωση της υπομονής

Η μεγάλη δικαίωση για το Γιβραλτάρ, ήρθε στις 24 Μαΐου του 2013. Κι αυτό γιατί η UEFA δέχτηκε την… (χώρα) Χερσόνησο ως μέλος της, κι έτσι από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα συμμετέχει κανονικά στα επίσημα παιχνίδια. Έγινε έτσι το μικρότερο κράτος -πίσω από το Σαν Μαρίνο- που θα συμμετέχει στις (ευρωπαϊκές) διοργανώσεις.

 

Το καλωσορίζουμε…

By