Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Καμπάνα» σε Johnson & Johnson και Novartis

Η Κομισιόν επέβαλε βαριά πρόστιμα για σαμποτάζ σε γενόσημο παυσίπονο

farmaka800_600

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε σήμερα πρόστιμο ύψους 16,3 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες Johnson & Johnson και Novartis επειδή συμφώνησαν προκειμένου να καθυστερήσουν την είσοδο στην αγορά της Ολλανδίας ενός γενόσημου παυσίπονου.

Το πρόστιμο ανέρχεται σε 10,8 εκατ. ευρώ για την αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson και 5,5 εκατομμύρια ευρώ για την ελβετική εταιρεία Novartis.

Το εν λόγω φάρμακο είναι μια πιο φτηνή εκδοχή του Fentanyl, ένα παυσίπονο που είναι 100 φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη και χρησιμοποιείται κυρίως σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι δύο εταιρείες στέρησαν τους ασθενείς της Ολλανδίας, περιλαμβανομένων ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο, την πρόσβαση σε μια πιο φτηνή εκδοχή του φαρμάκου αυτού», δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας.

Τον Ιανουάριο η Επιτροπή ξεκίνησε να ερευνά μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν το 2005 μια θυγατρική εταιρεία της Johnson & Johnson που πουλά το Fentanyl στην Ολλανδία με την αντίπαλη εταιρεία παραγωγής γενόσημων Sandoz, μια θυγατρική της Novartis.

Βάσει της συμφωνίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2006, η Sandoz λάμβανε χρήματα για κάθε μήνα που καθυστερούσε την είσοδο στην αγορά της Ολλανδίας του γενόσημου παυσίπονου, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε «να μην βγει το γενόσημο στην αγορά και με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουν την τρέχουσα υψηλή τιμή», προσθέτει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, επικαλούμενη εσωτερικά έγγραφα.

«Η σημερινή απόφαση θα πρέπει να κάνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να το σκεφτούν δύο φορές προτού εμπλακούν σε τέτοιες πρακτικές που βλάπτουν τόσο τους ασθενείς, όσο και τους φορολογούμενους», σημείωσε ο Αλμούνια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By