Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι στη Βουλή για την εγκατάλειψη βρεφών και παιδιών

Σοκάρουν τα στοιχεία που έφερε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης για την εγκατάλειψη βρεφών και παιδιών σε παιδιατρικά νοσοκομεία

paidi600_200114

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει προσλάβει το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων βρεφών και παιδιών σε παιδιατρικά νοσοκομεία, εξαιτίας των «προβλημάτων» που υπάρχουν στο νόμο για τις υιοθεσίες και του γεγονότος ότι ο θεσμός της αναδοχής δεν έχει αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, πρόκειται για παιδιά που ήρθαν στον κόσμο εκτός γάμου, παιδιά με μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, εξαρτημένες από ουσίες, ψυχικά ασθενείς, ανήλικες, ΑμεΑ, ή με οικονομική ανέχεια και φιλοξενούνται για πολλούς μήνες σε παιδιατρικά νοσοκομεία, συχνά με παιδιά που είναι άρρωστα, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.

Σε ότι αφορά στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου εισάγονται παιδιά ύστερα από εντολή των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς κυρίως, και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της Χώρας, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι οι εισαγωγές αυτές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά, τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους.

Ειδικότερα,

  • Το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά.
  •  Το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά.
  •  Το 2012 τα παιδιά που εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή έφθασαν τα 130 και το
  •  2013, για το διάστημα μόνο έως την 29/10/2013, εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή 102 παιδιά.

Στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα, πολλά βρέφη των παραπάνω κατηγοριών παραμένουν φιλοξενούμενα στο νεογνολογικό τμήμα του νοσοκομείο από 1 έως 5 μήνες, λόγω:

  • Της αναμονής εισαγγελικής εντολής για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος ή την μεταφορά του βρέφους σε Ίδρυμα για την αποκατάστασή του.
  • Λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής της μεταφοράς των βρεφών ελλείψει προσωπικού των Ιδρυμάτων.
  • Ελλείψει χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών αυτών.
  • Λόγω της εγκατάλειψης των βρεφών με ειδικές ανάγκες και την έλλειψη χώρων υποδοχής τους.

Σε ότι αφορά στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» η Κοινωνική Υπηρεσία εκφράζει φόβους ότι εάν δεν ενισχυθούν οι δομές υποδοχής τότε μονίμως «θα λιμνάζουν» παιδιά. Για τον λόγο αυτό προτείνει:

  • Να αναδιοργανωθούν οι δομές του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Η Μητέρα, του Αναρρωτηρίου Πεντέλης, του Αγίου Στυλιανού Θεσσαλονίκης και ΚΑΑΠ Βούλας, ώστε άμεσα να φιλοξενούνται βρέφη με κοινωνικό ή ιατρικό πρόβλημα. (Σε διάστημα ενός μηνός από τη γέννησή τους να φιλοξενούνται εκεί, από τα Μαιευτήρια και τα Νοσοκομεία Παίδων).
  • Να υπάρξει μεγάλος αριθμός ειδικών σε αυτές τις δομές (παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ) ώστε γρήγορα να γίνονται οι αξιολογήσεις ζευγαριών (για υιοθεσία ή αναδοχή ή προσωρινή φιλοξενία).
  • Να αλλάξει ο τρόπος υιοθεσιών και αυτές να γίνονται μόνο από κρατικούς φορείς. Να καταργηθούν οι ιδιωτικές υιοθεσίες.
  • Να αναπτυχθεί ο θεσμός της αναδοχής.
  • Να στηριχθεί η οικογένεια.

«Αν δεν ενισχυθούν οι προαναφερόμενες δομές εισροής εγκαταλελειμμένων βρεφών, με εξειδικευμένο προσωπικό και ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης οικογενειών, μονίμως θα λιμνάζουν παιδιά στα νοσοκομεία, χώροι ακατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη» αναφέρεται στο έγγραφο.

Τέλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία-Παίδων Πεντέλης», οι εισαγωγές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, ημεδαπά και αλλοδαπά τα οποία αφού γίνει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος και εξετασθούν από επιστήμονες της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής φιλοξενούνται σε αυτό μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο πλαίσιο φιλοξενίας.-

(Visited 1 times, 1 visits today)
By