Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κανένα σχόλιο από την Κομισιόν για τις απειλητικές δηλώσεις Πούτιν

«Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι»

europaiki-epitropi-komision

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει πληροφορίες του Τύπου περί απειλητικών δηλώσεων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που στρέφονταν απευθείας εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Ζeitung, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο Πούτιν απείλησε να καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τα κράτη της Βαλτικής. «Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι», φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν.

Η εφημερίδα δεν διευκρινίζει την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η εν λόγω συνομιλία.

Οι απειλές αυτές μεταφέρθηκαν από τον Ποροσένκο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια της επίσκεψης αυτού του τελευταίου στις 12 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο, υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια αναφορά της διπλωματικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα La Repubblica είχε αναφέρει πως στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Μπαρόζο και τον Πούτιν, ο τελευταίος είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση για την παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία και είχε φανεί απειλητικός δηλώνοντας: «Αν το θελήσω, μέσα σε δύο εβδομάδες παίρνω το Κίεβο».

Το Κρεμλίνο είχε καταγγείλει τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και είχε αντιδράσει ανακοινώνοντας πως είναι έτοιμο να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπαρόζο «για να αρθεί κάθε παρεξήγηση».

Μετά τις νέες πληροφορίες σήμερα από την Süddeutsche Ζeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται «να διεξάγει τη διπλωματία της μέσω των μέσων ενημέρωσης» ούτε «να σχολιάζει αποσπάσματα εμπιστευτικών συνομιλιών». «Αυτό που μετράει για την ΕΕ είναι να συνεισφέρει σε μια διαρκή ειρήνη, στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

By