Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καναδάς: Ο πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα

Λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην χώρα

kanadas

Ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ λόγω των επιθέσεων που πραγματοποίησαν ακραίοι ισλαμιστές την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας στρατιώτης.

Ο πρωθυπουργός δεν θα παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που θα διεξαχθεί στην Κίνα, αλλά θα βρίσκεται στην Οτάβα στις 11 Νοεμβρίου, όταν η χώρα εορτάζει την Ημέρα Μνήμης, τιμώντας τους πεσόντες εν καιρώ πολέμου.

Νωρίτερα, καταθέτοντας σε μια επιτροπή του κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Βασιλικής Έφιππης Αστυνομίας του Καναδά Μπομπ Πόλσον τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τους εξτρεμιστές, όπως οι δύο δράστες των επιθέσεων στο Μόντρεαλ και την Οτάβα, να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν.

«Εάν αυτά τα πρόσωπα επιστρέψουν έχοντας εκπαιδευτεί ή έχοντας αποκτήσει εμπειρία σε μάχες, θα αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τον Καναδά και τους συμμάχους μας», τόνισε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας αποκάλυψε επίσης ότι οι περισσότεροι εξτρεμιστές τους οποίους παρακολουθούν οι αρχές είναι Καναδοί πολίτες.

Οι αρχές της χώρας παρακολουθούν 93 ανθρώπους για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τον Καναδά για να ενταχθούν σε οργανώσεις ή ότι θα επιχειρήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις εντός της καναδικής επικράτειας.

Την περασμένη Τετάρτη ένας 32χρονος ένοπλος, ο Μάικλ Ζεχάφ-Μπιμπό, σκότωσε έναν στρατιώτη, φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα, και κατόπιν επιχείρησε να εισβάλει στο κοινοβούλιο της χώρας. Δύο ημέρες νωρίτερα ένας άλλος άνδρας, ο 25χρονος Μαρτέν Ρουλό, παρέσυρε με το αυτοκίνητό του δύο στρατιώτες κοντά στο Μόντρεαλ, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον έναν από αυτούς.

By