Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κανείς δεν υποχωρεί στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, καθώς ούτε οι Δημοκρατικοί ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι υποχωρούν, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να εξακολουθεί να είναι στον αέρα.

Φωτογραφία: nytimes.com
Φωτογραφία: nytimes.com

Μετά την άκαρπη συνάντηση Ομπάμα με την ηγεσία του Κογκρέσου, συνεχίζεται το αδιέξοδο στις ΗΠΑ και ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να είναι στον αέρα καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν να ζητούν τη «θυσία» του προγράμματος υποχρεωτικής περίθαλψης γνωστού ως Obamacare και οι Δημοκρατικοί να αρνούνται να υποκύψουν στον εκβιασμό, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια για να λυθεί το θέμα της αύξησης του κρατικού δανεισμού, που έχει φτάσει σε επίπεδα- ρεκόρ, στενεύουν.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζόν Μπόνερ, εξερχόμενος του Λευκού Οίκου όπου είχε μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του Κογκρέσου, συνάντηση μίας ώρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια «ευγενική συνομιλία», αλλά ουσιαστικά δεν έγινε καμία πρόοδος.

Στη συνάντηση εκτός του κ. Μπόνερ μετείχαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακκόνελ και η επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επέκρινε τον πρόεδρο Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς ότι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σχετικά με τον προϋπολογισμό, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση και επέμεινε στο «πάγωμα» του  Obamacare, προκειμένου να υποχωρήσει η αντιπολίτευση.

Ο Ομπάμα έχει πει ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί σε μία μεγάλου εύρους συμφωνία για το προϋπολογισμό, αλλά μόνον αφού οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν δύο βήματα: Να λειτουργήσει πάλι κανονικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χωρίς να αλλάξει ο νόμος για την περίθαλψη και να αυξηθεί το όριο κρατικού δανεισμού. Μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο με την ηγεσία του Κογκρέσου, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ επανέλαβε ότι οι Δημοκρατικοί είναι κάθετοι κατά αλλαγών στον Obamacare.

«Είμαστε ανυποχώρητοι για τον Obamacare. Απλώς θέλουμε να λειτουργήσει η κυβέρνηση» είπε.

Μετά τα μέσα του Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει στο όριο των 1,67 τρισ. δολαρίων, κινδυνεύοντας για πρώτη φορά στην ιστορία να κηρύξουν στάση πληρωμών. Καθώς η μάχη για τον προϋπολογισμό εξελίσσεται σε μάχη για την ύπαρξη ή όχι κοινωνικού κράτους, ο Ομπάμα ελπίζει ότι θα πετύχει όπως και ο Μπιλ Κλίντον στην προηγούμενη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης το 1995- 1996 θα αναγκάσει στο τέλος τους Ρεπουμπλικάνους να υποχωρήσουν κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα Αμερικανούς διαφωνούν με το λεγόμενο federal shutdown.

Ήδη οι συνέπειες από τη μερική αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την υποχρεωτική αδειοδότηση 800.000 δημοσίων υπαλλήλων είναι ορατές στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία. Χθες η United Technologies Corp., μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές κρατικές βιομηχανίες ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε καθεστώς υποχρεωτικής αδειοδότησης σχεδόν 2.000 εργαζόμενους εάν η διακοπή λειτουργίας του κράτους τραβήξει μέχρι την επόμενη εβδομάδα και άλλους τόσους εάν συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Οι επικεφαλής των κορυφαίων βιομηχανιών της χώρας συναντήθηκαν με τον Ομπάμα και προειδοποίησαν για τις οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί το μπλακ άουτ στη χρηματοδότηση του κράτους.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, wsj.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By