Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έφυγε από τη ζωή ο κοσμοπολίτης συλλέκτης, Καραμπέτ Καλφαγιάν

 Αρχές του 1920 ιδρύθηκε  πρώτη αντικερί με αντικείμενα αρμενικής τέχνης στην συμπρωτεύουσα

karabetAΣε ηλικία  80 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Καραμπέτ Καλφαγιάν, ο κοσμοπολίτης συλλέκτης και έμπορος έργων τέχνης, μία από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες της αρμενικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Καραμπέτ Καλφαγιάν, ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί τέχνης στη συμπρωτεύουσα, γεννήθηκε το 1933. Διετέλεσε πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και διπλωματικός εκπρόσωπος της χώρας καταγωγής του. Η παρουσία της οικογένειας Καλφαγιάν στη Θεσσαλονίκη χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, µε την ενεργό συμμετοχή των µελών της στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Ήταν στις αρχές του 1920, όταν η οικογένεια ίδρυσε την πρώτη αντικερί µε αντικείμενα αρμενικής τέχνης στη Θεσσαλονίκη, η οποία και λειτούργησε έως τη γερμανική κατοχή (1941). Η µανία του συλλέκτη επανήλθε στη δεκαετία του 1970 από τον Καραµπέτ και την Ανέτ Καλφαγιάν.

Η συλλογή της οικογένειας Καλφαγιάν «µετρά» περίπου 100 χρόνια προσπαθειών, ταξιδιών, αγορών, και δωρεών για τη διάσωση, συλλογή και έκθεση των διασκορπισμένων ανά τον κόσμο κινητών μνημείων του αρμενικού πολιτισμού.

Στην κηδεία του Καραμπέτ Καλφαγιάν, η οποία έγινε χθες στα αρμενικά κοιμητήρια Θεσσαλονίκης, απέστειλαν, μεταξύ άλλων, στεφάνια ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By