Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε ο Ποροσένκο

Σε ισχύ για μια εβδομάδα το εύθραυστο ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο έχουν απορρίψει οι φιλορώσοι αυτονομιστές

porosenkoMMMΚατάπαυση του πυρός για μια εβδομάδα ανακοίνωσε σήμερα, όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις μάχες με τους φιλορώσους αποσχιστές στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. «Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου», δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ – ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ένα ειρηνευτικό σχέδιο από 14 σημεία για τον τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Inter TV.

Το σχέδιο περιλαμβάνει «αφοπλισμό» των ένοπλων ομάδων, «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», «την αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου.

Ήδη από τη Δευτέρα ο Ποροσένκο είχε ζητήσει εκεχειρία ωστόσο οι φιλορώσοι αυτονομιστές απέρριψαν την πρόταση. «Στόχος μας είναι οι καταληψίες να φύγουν από την περιοχή μας», δήλωσε την Τετάρτη ο Ντένις Πουσίλιν επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd TV.

By