Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών;

Γλιτώνουν οι επιχειρήσεις, την «πληρώνουν» για τις οικονομικές εφημερίδες

epixeiriseisΤο ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών καθώς και των λοιπών εγγράφων δημοσιότητας των εταιριών αφήνει η κυβέρνηση.

Το ζήτημα κατάργησης της δημοσίευσης στο ΦΕΚ, έχει εντοπιστεί από την ομάδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση καταγράφει τα διοικητικά βάρη και εμπόδια στην επιχειρηματικότητα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, για να αντιληφθεί κανείς το κόστος για μια ανώνυμη εταιρία, αρκεί να πούμε ότι μια απλή διόρθωση σφάλματος σε κάποιο έγγραφο ή για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ πρόσκλησης σε γενική συνέλευση των μετόχων κοστίζει 262,50 ευρώ. Το τέλος δημοσίευσης για ακόμη πιο «σύνθετα» έγγραφα όπως οι ισολογισμοί ή οι κωδικοποιήσεις καταστατικού ανεβαίνει, σύμφωνα με τα ισχύοντα τέλη δημοσίευσης στα 493,50 ευρώ, ενώ για μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης το κόστος ανέρχεται σε 262,50 ευρώ. Για τη μόνη πράξη που πλέον οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τέλος στο Εθνικό Τυπογραφείο είναι για τη σύσταση εταιρείας.

Από τα χρήματα που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, το 95% αποτελούν έσοδα του Εθνικού Τυπογραφείου (για το 2013 προβλέπονται έσοδα 24,9 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 5% αποτελεί ουσιαστικά φόρο υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα υπέρ του ΤΑΠΕΤ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Εθνικού Τυπογραφείου).

Την ίδια ώρα προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση κοινοτική οδηγία η οποία προβλέπει την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Η οδηγία με βάση και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από το Ευρωκοινοβούλιο προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται στα κράτη – μέλη να απαιτούν στην εθνική νομοθεσία τους τη δημοσίευση περιοδικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών συχνότερα από τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις και τις εξαμηνιαίες οικονομικές εκθέσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By