Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κατάρρευση πολυκατοικίας στην Πιονγκγιάνγκ με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων

«Η κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών δεν έγινε σωστά και οι αξιωματούχοι που την επέβλεψαν και την έλεγξαν με ανεύθυνο τρόπο»

norht-korea-accident

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έκαναν λόγο σήμερα για ένα «απίστευτο» δυστύχημα σε μια υπό κατασκευή πολυκατοικία στην Πιονγκγιάνγκ, η οποία κατέρρευσε πριν μερικές ημέρες προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, σε μια σπάνια ανακοίνωση από τις αρχές της χώρας.

Η αρχές της Πιονγκγιάνγκ εκφράζουν «τη βαθιά θλίψη και τη συγγνώμη τους», ήταν η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το δυστύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή Πιονγκτσόν της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας την Τρίτη.

«Η κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών δεν έγινε σωστά και οι αξιωματούχοι που την επέβλεψαν και την έλεγξαν με ανεύθυνο τρόπο», σημείωνε η ανακοίνωση του KCNA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την κατάρρευση της πολυκατοικίας υπάρχουν θύματα, όμως το πρακτορείο δεν έδωσε πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών ή των τραυματιών ούτε για τα αίτια της κατάρρευσης. Επεσήμανε εξάλλου ότι η επιχείρηση των σωστικών συνεργείων ολοκληρώθηκε σήμερα.

Το KCNA μετέδωσε τη δημόσια συγγνώμη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας, ένα σπάνιο γεγονός στη Βόρεια Κορέα, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Ασφάλειας του Λαού Τσόε Που-Ιλ, ο οποίος «μετάνιωσε» λέγοντας ότι απέτυχε να επιβλέψει επαρκώς το έργο της κατασκευής «προκαλώντας ένα απίστευτο δυστύχημα».

Αξιωματούχος από το υπουργείο Ένωσης της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα 23ώροφο κτίριο κατέρρευσε στην Πιονγκγιάνγκ την Τρίτη, αν και δεν διευκρίνισε από πού έχει λάβει τις πληροφορίες αυτές.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι το κτίριο φέρεται να διέθετε διαμερίσματα για 92 νοικοκυριά ή οικογένειες και πρόσθεσε ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη Βόρεια Κορέα οι ένοικοι να μετακομίζουν στα νέα κτίρια προτού αυτά ολοκληρωθούν.

«Οι νεκροί πρέπει να είναι εκατοντάδες, αν υποθέσουμε ότι κάθε οικογένεια έχει κατά μέσο όρο τέσσερα μέλη», υπογράμμισε.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν «έμεινε ξύπνιος όλη τη νύχτα εξαιτίας της θλίψης» μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας στο KCNA.

Στην Πιονγκγιάνγκ ζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι, μεγάλο μέρος των οποίων ανήκουν στις ανώτερες τάξεις του πολιτικού και στρατιωτικού κύκλου.

By