Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Κατά λάθος οι αλεξιπτωτιστές μας στην Ουκρανία» λέει η Ρωσία

Δέκα εξ αυτών έχουν συλληφθεί στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες

oukrania_krimaia_rosoi_stratiotes_746950018

Η Ρωσία διατείνεται ότι ομάδα στρατιωτικών της η οποία συνελήφθη στην ανατολική Ουκρανία πέρασε τα σύνορα κατά λάθος. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αιχμαλώτισαν 10 Ρώσους αλεξιπτωτιστές και δημοσιοποίησε βίντεο με εικόνες μερικών εξ αυτών. Ένας από αυτούς φέρεται να τονίζει ότι «αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος».

Το περιστατικό έρχεται λίγο πριν τη σημαντική συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσία. Οι Βλάντιμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο βρίσκονται ήδη στο Μινσκ, όπου θα λάβουν μέρος σε διεθνή διάσκεψη για το ουκρανικό.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Απρίλιο, όταν και άρχισαν οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον στρατό και στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες που πήραν τα όπλα στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Οι δύο επαρχίες ανακηρύχθηκαν αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες», «ανεξαρτητοποιούμενες» από την Ουκρανία, μετά την στρατιωτική κατάληψη και προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη
Ρωσία τον Μάρτιο.

poutin-porosenko-527x330

«Κρέας για τα κανόνια»

Πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο RIA Novosti σημείωσε ότι «οι στρατιώτες πράγματι συμμετείχαν σε περιπολία στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, τα διάβηκαν κατά λάθος σε σημείο όπου δεν υπήρχε σήμανση και, απ’ όσα γνωρίζουμε, δεν έφεραν αντίσταση στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας όταν συνελήφθησαν».

Η πηγή σημείωσε ότι τουλάχιστον 500 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν διαβεί τα ρωσικά σύνορα σε διάφορες περιπτώσεις, «με τη Ρωσία να μην δίνει ιδιαίτερη δημοσιότητα στο θέμα. Απλώς τους επιτρέψαμε να επιστρέψουν στην Ουκρανία, εφ’ όσον το ήθελαν».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι ο στρατός συνέλαβε 10 Ρώσους αλεξιπτωτιστές κοντά στο χωριό Τζερκάλνε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της πόλης του Ντονέτσκ και 25 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Ουκρανικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ, στο οποίο υπάρχουν και συνεντεύξεις των ανδρών, αναφέρει ότι ανήκουν στο 331ο σύνταγμα της 98th αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του Σβιρσκ.

Ο Ρώσος λοχίας Αντρέι Γκενεράλοφ φέρεται να αναφέρει: «Σταματήστε να στέλνετε εδώ τα παιδιά μας. Γιατί; Δεν είναι δικός μας αυτός ο πόλεμος. Εάν δεν ήμαστε εδώ, τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί».

oukrania-simaia-ntonetsk

Ο Ιβάν Μιλχάκοφ, έτερος συλληφθείς, τονίζει ότι η βάση της μονάδας του είναι η ρωσική πόλη Κοστρόμα.
«Δεν είδα πού διασχίσαμε τα σύνορα. Μας είπαν απλώς ότι θα πραγματοποιήσουμε μία πορεία 70 χιλιομέτρων σε τρεις ημέρες», δήλωσε.

«Όλα είναι διαφορετικά εδώ, όχι όπως μας τα παρουσιάζει η τηλεόραση. Ήρθαμε σαν κρέας για τα κανόνια», προσθέτει.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες Ουκρανίας και Δύσης ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες.

Τετ α τετ Ποροσένκο – Πούτιν στο Μινσκ

Οι συνομιλίες στις οποίες θα λάβουν μέρος οι κ.κ. Ποροσένκο και Πούτιν θα πραγματοποιηθούν στο Μινσκ υπό την αιγίδα της ελεγχόμενης από τη Μόσχα Ευρασιατικής Τελωνειακής Ένωσης, στην οποία συμμετέχουν ακόμη η Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας θα έχουν και χωριστή συνάντηση, πάντως θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Η τελευταία τους σύντομη συνάντηση ήταν τον Ιούνιο, στη Νορμανδία, στις εκδηλώσεις για την απόβαση των Συμμάχων.

Στο Μινσκ θα βρεθούν και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους τους, έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας και την ρωσική δραστηριότητα στην ανατολική Ουκρανία.

By