Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση Λιου με νόημα

Ένα πρώτο θετικό μήνυμα από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου απέσπασε όπως ήλπιζε η κυβέρνηση.

fosphotos.com
fosphotos.com

Κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία συζητήθηκε το θέμα των δημοσιονομικών, ο κ.Λιου υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει σωστός συνδυασμός μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής και τόνισε ότι το δημοσιονομικό κενό δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από μισθούς και συντάξεις.

«Η Ελλάδα είχε μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη περνάει μια πολύ δύσκολο περίοδο προσαρμογής. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βλέπω ότι η κυβέρνηση σας παίρνει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την προσαρμογή. Στόχος μας να μπει σε ενα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης. Στην κορυφή της ατζέντας μας βρίσκεται η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε στη συνέχεια ο κ.Λιου, ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο επιλέχθηκε για προφανείς συμβολικούς λόγους. Κατά το γεύμα συζητήθηκε και η προετοιμασία της επίσκεψης του κ.Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου και της συνάντησης του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Λιου  έχει στο παρελθόν έλθει σε σφοδρή δημόσια σύγκρουση με το Γερμανό ομόλογο του για την πολιτική λιτότηταςπου επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη και αυτή τη διαφωνία των ΗΠΑ αναμένει η κυβέρνηση να εκφράσει και στην Αθήνα.

Οι ΗΠΑ επίσης μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τάσσονται υπέρ ενός νέου κουρέματος χρέους της Ελλάδας, κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την Πέμπτη, αλλά και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην ετήσια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Το στίγμα της στάσης του έδωσε ο κ.Λιου με συνέντευξη του στο Bloomberg την Παρασκευή. «Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μια πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε, αλλά τόνισε ότι: «Οι Ελληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους». Επέμεινε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αναθεωρήσει το δόγμα της λιτότητας και να εστιάσει σε πολιτικές για την ανάπτυξη, προβάλλοντας ως μοντέλο την αμερικανική οικονομία, καθώς ως γνωστόν οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την ύφεση τυπώνοντας χρήμα και με αναπτυξιακές δράσεις.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By