Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

«Καταγγείλτε» τους φοροφυγάδες για να πάρετε αμοιβή

Αμοιβή και κίνητρα στους πολίτες που καταγγέλλουν μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, σκέφτεται να «εφαρμόσει» ο Γ. Στουρνάρας

forodiafygh622_181113

Σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θ. Νταβλούρου που τον καλούσε να ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη του νόμου 3610/2007 ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως «εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την χάραξη της πολιτικής κατά της φοροδιαφυγής» να δίνονται κίνητρα και αμοιβές σε όσους καταγγείλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σημειώνει δε, ότι «η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας προϋποθέτει πρωτίστως τη συνεχή ηθική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών ανεξάρτητα από τα όποια κίνητρα δύναται να θεσμοθετηθούν».

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απαντώντας εγγράφως στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρο, αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο μειώθηκε κατά 50% το προσωπικό στις εφορίες, ενώ με γοργούς ρυθμούς απομακρύνονται και οι επίορκοι.

Ειδικότερα, από τον Ιουλίου του 2012 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2013 έχουν συνταξιοδοτηθεί συνολικά 943 εφοριακοί υπάλληλοι ενώ από τις αρχές του 2012 έως και σήμερα έχουν προσληφθεί 449 μέσω ΑΣΕΠ ενώ είναι σε εξέλιξη ο διορισμός ακόμα 52 υπαλλήλων.

Σε ότι αφορά στους επίορκους εφοριακούς, ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνει πως από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τις υπηρεσίες του 116 εφοριακοί επειδή τους επιβλήθηκε το μέτρο της αργίας ή η ποινή της οριστικής παύσης.

Συγκεκριμένα, έχουν απομακρυνθεί 111 εφοριακοί λόγω της επιβολή αυτοδίκαιης του διοικητικού μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας, 4 εξαιτίας αμετάκλητης ποινικής καταδίκης τους και ένας εφοριακός υπάλληλος λόγω εκτέλεσης πειθαρχική απόφασης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By