Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Καταγγελίες για αδράνεια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Από τον πρέσβη ε.τ. Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης

vouli-dispistia

Αδράνεια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων καταλόγισε σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης που κλήθηκε σήμερα να καταθέσει τις απόψεις του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι η δικαστική οδός δεν θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Ελλάδα έπρεπε από την επανένωση της Γερμανίας να θέσει τις αξιώσεις της, ενώ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν το 1995 όταν πήγε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για να επιδώσει ρηματική διακοίνωση εκ μέρους της χώρας μας για το ζήτημα αυτό, διαχωρίζοντας το κατοχικό δάνειο από τις αποζημιώσεις και «βρήκε κλειστή πόρτα». Μάλιστα, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Πήτερ Χάρντμαν του είπε ότι το θέμα έχει λήξει και πως ό,τι ήταν να πάρουμε το πήραμε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Πριν προλάβει όπως είπε, συνεχίζοντας την εξιστόρησή του, να επιστρέψει στο γραφείο του είχε εκδοθεί ανακοίνωση που καταπατούσε όλα τα διπλωματικά έθιμα και σε ερώτηση του γιατί έγινε αυτό πήρε την απάντηση ότι ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει πως επρόκειτο να υποβάλλει τη ρηματική διακοίνωση κι έτσι «απαντούν κι αυτοί δια του τύπου». Ενημέρωσε την Αθήνα για όσα συνέβησαν και «ξέσπασε πολιτική θύελλα», πρόσθεσε.

Ο Ιωάννης Μπουρλογιάννης Τσαγκαρίδης εξέφρασε επίσης, την απογοήτευσή του για τις πρόσφατες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων ακόμη και μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη Γερμανία, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αποζημιώσεων για την Ελλάδα.

«Την προηγουμένη της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ρος έλεγε ότι είναι απαράδεκτο και έχει σβήσει το θέμα αυτό. Ο Γκάουκ έλεγε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα στην επίσημη επίσκεψη και το θέμα είναι μόνο ηθικό, κάτι που δεν μεταφράζεται σε χρήματα. Το υπουργείο Εξωτερικών βεβαίως αντέδρασε, λέγοντας όχι και πως το θέμα υφίσταται», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί μέσω της διπλωματικής οδού και όχι της δικαστικής, καθώς η συμφωνία του ’53 προβλέπει σύνθεση δικαστηρίου που δεν μας συμφέρει.

«Στην τελευταία επίσκεψη Μέρκελ, είχε λεχθεί ότι πιθανώς το θέμα θα ετίθετο στη συνάντηση Βενιζέλου-Σταϊνμάγερ. Όμως η επίσκεψη Παπούλια στη Γερμανία είναι μεταγενέστερη και στην ουσία σβήνει τα προηγούμενα», είπε.

Κριτική επεφύλαξε και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι μετά τη συνάντησή του με τον Χέλμουτ Κολ, όταν ρώτησε σχετικά, εκείνος του απάντησε ότι «ήταν μια ευχάριστη συνάντηση» και πως μπορεί να ερμηνεύσει τη φράση του κατά το δοκούν.

Υποστήριξε ακόμη, ότι οι Γερμανοί «δεν ξέρουν καλά τα θέματα αυτά και πλέον δεν θέλουν να τα θυμηθούν» και πρότεινε να ενημερωθούν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μέσω επιτροπών που θα αναλάβουν δράση στο Ευρωκοινοβούλιο με την συμμετοχή και του Μανώλη Γλέζου.

By