Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νομιμοποιείται το «κυπριακό μοντέλο» για τις καταθέσεις;

 Οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ θα συμμετέχουν, υπό προϋποθέσεις, στη διάσωση των τραπεζών – Προστατεύονται οι μικροκαταθέτες.

european councilΗ Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες το βράδυ, με μεγάλη πλειοψηφία, την πρόταση για την εξασφάλιση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση για το σχέδιο νόμου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου εκκρεμεί η συζήτηση και η έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια τράπεζα θα μπορούσε να επιβάλει ζημίες σε καταθέσεις υψηλότερες από 100.000 ευρώ εάν έχει εξαντλήσει τις άλλες οδούς, όπως τους μετόχους της και όσους διακρατούν αξιόγραφά της, ωστόσο οι αποταμιεύσεις που δεν ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένες.

«Η περίπτωση της Κύπρου έδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σαφείς διαδικασίες ώστε οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα και εντέλει οι αποταμιευτές να επωμίζονται το βάρος» της εύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων είτε για την ανακεφαλαιοποίηση, ή για την εκκαθάριση μιας τράπεζας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να αντιμετωπίσουν ζημίες στο μέλλον, αλλά ορισμένες χώρες ζητούν εναλλακτικές για το πως θα χειρίζονται πιθανές μελλοντικές διαδικασίες διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία εθνικών ταμείων αρμόδιων για την εκκαθάριση τραπεζών ανά χώρα-μέλος, που θα βασίζονται σε συνεισφορές των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ αναμένεται η στάση της Γερμανίας η οποίας αντιτίθεται μέχρι στιγμής στη συγκεκριμένη πρόταση.

By