Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κατακεραυνώνει τους Ευρωπαίους ο Αναστασιάδης

 Μας αντιμετώπισαν ως πειραματόζωο, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

offsite.com.cy
offsite.com.cy

Mε μια ομιλία γεμάτη πίκρα και αιχμές για τη στάση των εταίρων , υποδέχτηκε τους προέδρους των κοινοβουλίων των χωρών – μελών της Ε.Ε. Κατά την ομιλία του στη δεξίωση προς τιμήν τους, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν στάθηκε αλληλέγγυα, στη Λευκωσία , τη χρησιμοποίησε ως «πειραματόζωο» για να εφαρμόσει τη θεωρία του κουρέματος. Σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μετριάσει τις συνέπειες της απόφασης του Eurogroup με στόχο να προστατέψει τα συμφέροντα όσων επηρεάζονται και να βοηθήσει για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Κύπρου και στο τραπεζικό σύστημα.

«Στη διάρκεια όλων μου των επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους μου και ανώτατους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών οργάνων πριν από τη συμφωνία του Eurogroup, είχα μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα, ότι δηλαδή η Κύπρος δεν ζητεί ειδική μεταχείριση, αλλά αναμένει μια δίκαιη αντιμετώπιση, η οποία να βασίζεται στους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους και ότι απλά ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε, δηλαδή αλληλεγγύη» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης παράκληση  που όπως είπε,  δεν έτυχε σεβασμού και λήφθηκαν αποφάσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια επιβλήθηκαν. Μάλιστα εξέφρασε φόβους πως το μοντέλο του «κουρέματος» δεν θα περιοριστεί στη Λευκωσία αλλά μπορεί να επαναληφθεί και αλλού.

Δεν έλειψαν και οι αναφορές στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, όπως αυτός προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και αφορά στη συνεισφορά τους στην καλή λειτουργία της Ένωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε και για το Κυπριακό και αφού διαβεβαίωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στον στόχο για επανένωση της χώρας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, και στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, το νομικό πλαίσιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποφεύγουν να θέτουν στο τραπέζι οποιεσδήποτε προτάσεις που οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

By