Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καταλονία: Ξεπερασαν το 1 εκατ. οι ψήφοι

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται στο πρωί της Δευτέρας

katalonia

Περισσότεροι από 1,14 από τα 5,4 εκατομμύρια πολίτες στην Καταλονία είχαν ψηφίσει, ως τις 14:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (13:00 τοπική), στο ανεπίσημο και μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας από την Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η επαρχιακή κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται στο πρωί της Δευτέρας. Η ψηφοφορία γίνεται χάρη στη συμμετοχή περίπου 40.000 εθελοντών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: Αν η Καταλονία θα πρέπει να είναι κράτος και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.

Η τοπική καταλανική κυβέρνηση αποφάσισε να διοργανώσει την ψηφοφορία παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε πως ακόμα και η διενέργεια συμβολικού δημοψηφίσματος θα ήταν αντισυνταγματική. Το Δικαστήριο είχε προηγουμένως «παγώσει» κάθε προσπάθεια διενέργειας επίσημου δημοψηφίσματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει καταστήσει σαφές πως η Μαδρίτη δεν θα λάβει υπόψη της το αποτέλεσμα της κάλπης, καλώντας την Καταλονία να επιστρέψει στη «λογική» και σε διάλογο με τη Μαδρίτη, εντός όμως «του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου».

Το όποιο αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία διεθνή αναγνώριση, όμως καταλανοί αξιωματούχοι και αποσχιστές ευελπιστούν πως θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Αξιωματούχοι από δύο κύρια κόμματα της Καταλονίας υποστηρίζουν ότι εάν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες (από τους συνολικά 7 εκατομμύρια κατοίκους) ψηφίσουν υπέρ της απόσχισης, κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στα σχέδια για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Παρά τα τεράστια εμπόδια, καταφέραμε να βγάλουμε τις κάλπες και να ψηφίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Αρτούρ Μας, αφότου ψήφισε σε σχολείο της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, περίπου το 80% των Καταλανών επιθυμούν περισσότερη αυτονομία από την Ισπανία, ενώ σχεδόν το 50% τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

By