Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Εισηγείται ενοχή για Σμπώκο, Ζήγρα και Λαμπροπούλου – Αποχώρησε ο πρώην υπουργός από την αίθουσα

fosphotos.com
fosphotos.com

Τελευταία ενημέρωση: 14:03

Ενοχή στην υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο δείχνει η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη για τον πρώην Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο, για τον ξάδελφο του Τσοχατζόπουλου Νίκο Ζήγρα και τη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Αργότερα έντονο επεισόδιο οδήγησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο στην έξοδο από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του αναπληρωτή εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος κάποια στιγμή και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσοχατζόπουλο είπε: «Έχετε διαπράξει ατιμωτικό αδίκημα». Αντιδρώντας ο πρώην υπουργός  αναρωτήθηκε: «Ατιμία είναι οι συμβάσεις που υπέγραψα για τα εξοπλιστικά;». Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε στον κατηγορούμενο: «Αν συνεχίσετε να πετάγεστε θα αναγκαστώ να σας αποβάλλω», για να ανταπαντήσει ο κ. Τσοχατζόπουλος λέγοντας: «Φεύγω μόνος μου».

Νωρίτερα, συνεχίζοντας την αγόρευσή της για δεύτερη ημέρα η εισαγγελέας ειδικά για τον Γ. Σμπώκο ανέφερε ότι είναι ο άνθρωπος που φύλαγε τα χρήματα του πρώην υπουργού λέγοντας ότι το προσωνύμιο «Bosco» ανήκει σε αυτόν, παρά τους ισχυρισμούς Τσοχατζόπουλου ότι αναφέρεται σε κάποιον Σέρβο φίλο του. «Ο επονομαζόμενος και «Βοσκός», που κατάγεται από τα Ανώγεια, όπως ο βοσκός φυλάει τα πρόβατα, αυτός φυλούσε τα χρήματα του πρώην υπουργού», είπε η εισαγγελέας και θεωρεί ότι αποκόμισε πολλά οφέλη και ο ίδιος.

Καταδικαστική ήταν η τοποθέτηση της κ. Αδειλίνη και για τον Νίκο Ζήγρα αποδίδοντάς του «ηγετικό ρόλο» καθώς «για λογαριασμό του εξάδελφου του είχε συστήσει εταιρείες και διαχειριζόταν χρήματα σε πολλά μέρη του κόσμου που δεν έχουν ακόμα βρεθεί»

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σειρά εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού ο οποίος χαρακτήρισε «παραλήρημα ψευδών» όσα ακούγονται στη δικαστική αίθουσα.

Για τη λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας είπε ότι διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος, καθώς έβρισκε κατάλληλους αχυράνθρωπους και διαχειριζόταν χρήματα εξωχώριων εταιρειών».

Ως εν γνώση της «αποδέκτη χρημάτων από έκνομη προέλευση του Άκη Τσοχατζόπουλου» χαρακτήρισε η εισαγγελέας την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου για την οποία επικαλούμενη τους ισχυρισμούς Ζήγρα, ανέφερε ότι το 2002 έλαβε 500 χιλιάδες δολάρια «για να συναινέσει στην έκδοση διαζυγίου»

Η κ. Αδειλίνη είπε επίσης ότι και η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, που εμπλέκεται στην εταιρεία ΝΟΜΠΙΛΙΣ «γνώριζε» και είχε σκοπό να «προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος τόσο για τον πρώην υπουργό όσο και για την ίδια.»

Για τον ιδιοκτήτη της ΙΑΝΟΣ Νίκο Καρατζά η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι «δεν πείθουν οι ισχυρισμοί του» και ότι γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων του πρώην υπουργού.

Με την πρότασή της, η κ. Αδειλίνη εξέφρασε αμφιβολίες για την ενοχή δυο κατηγορουμένων, του επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και του Κύπριου δικηγόρου Σπύρου Χατζηνικολάου των οποίων εισηγήθηκε την απαλλαγή.

Η διαδικασία της αγόρευσης των εισαγγελέων ξεκίνησε την Τετάρτη ενώ οι απολογίες των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By