Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Καταργείται η άδεια λειτουργίας για σχεδόν 900 επαγγέλματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα

skrekas

Καταργείται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστα Σκρέκα, η άδεια λειτουργίας που αφορά 103 βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλού ρίσκου, οι οποίες σχετίζονται με 897 επαγγέλματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε τα παραπάνω σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, λέγοντας πως η σχετική απόφαση αφορά το 25% των οικονομικών δραστηριοτήτων και πως οι ωφελούμενοι κλάδοι και επαγγέλματα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 14,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Στο εξής θα γίνεται έναρξη εργασιών με μια απλή αναγγελία στο ΓΕΜΗ και θα ακολουθεί ο έλεγχος. Καταργείται το στάδιο της αδειοδότησης για τον μεγαλύτερο αριθμό δραστηριοτήτων, δημιουργούνται γενικοί όροι λειτουργίας, όπου κρίνεται αναγκαίο, δίνεται η δυνατότητα αυτοσυμμόρφωσης της επιχείρησης ή και της πιστοποίησης τρίτου, διατηρείται η εκ των προτέρων αδειοδότηση μόνο με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και ενισχύονται οι έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Ο πολίτης θα έχει εξοικονόμηση χρόνου τουλάχιστον δύο έως τριών μηνών, μείωση κόστους (παράβολα από 60 μέχρι 1.500 ευρώ), άμεση απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου και δραστικό περιορισμό της ανάγκης επαφής με τη διοίκηση.

Για τη δημόσια διοίκηση, το όφελος είναι η απαλλαγή από μεγάλο μέρος του διαχειριστικού βάρους και η αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού σε ουσιαστικής μορφής ελέγχους.

«Αυτό το πρώτο βήμα καταργήσεων αφορά περίπου 900 δραστηριότητες και είναι μόνο για τη μεταποίηση. Δηλαδή, αφορά μόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν στο άμεσο μέλλον πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που τίθεται μπροστά η παραγωγή και όχι η κατανάλωση», είπε ο γενικός γραμματείας Βιομηχανίας, Γιώργος Στεργίου και σημείωσε ότι θα γίνουν μελέτες και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού ρίσκου.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίασε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα και για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και «να εξαλείψουμε την ύπαρξή τους, ιδιαίτερα προς όφελος του νεοεισερχόμενου επιχειρηματία».

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορες στρατηγικές, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκούντως προστατευτικό και ο νόμος Κατσέλη «κάνει καλή δουλειά». Ωστόσο, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις επί του παρόντος.

By