Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση ισολογισμών

ΑΕ και ΕΠΕ απαλάσσονται της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών τους

mitsotakis800i_061113

Η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των ΑΕ και ΕΠΕ, καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην πρώτη δέσμη προτάσεων του ΟΟΣΑ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορούν τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στην οποία συμμετείχε και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εξέλιξη της μελέτης που έχει αναλάβει να εκπονήσει ο ΟΟΣΑ για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας. Σε αυτή, μετά την καταγραφή των πλέον επιβαρυντικών και «ενοχλητικών» υποχρεώσεων, ο ΟΟΣΑ θα επισημάνει ποιες από τις υποχρεώσεις αυτές προκαλούν τα μεγαλύτερα διοικητικά βάρη και θα προτείνει την κατάργησή τους προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα εν γένει στη χώρα μας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «όταν μπορέσουμε να παραλάβουμε όλη τη δουλειά του ΟΟΣΑ, θα μπορέσουμε να κάνουμε μια σημαντική κανονιστική παρέμβαση που θα μειώσει το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις. Αυτή από μόνη της θα είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια την οποία κάνουμε όχι μόνο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και να δρομολογήσουμε συνθήκες υγιούς και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».

Πρόσθεσε δε ότι «η απομείωση των διοικητικών βαρών είναι μια διαδικασία σύνθετη, που παρεμβαίνει σε πολλά επίπεδα», κάποια βάρη είναι εξαιρετικά σημαντικά, σημείωσε και τόνισε ότι διαδικασία αυτή είναι σύνθετη, που επεκτείνεται σε 13 τομείς της οικονομίας «και μέχρι σήμερα από τη δουλειά που έχει γίνει έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 4.000 τέτοια διοικητικά βάρη, τα οποία θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από την ομάδα του ΟΟΣΑ και θα εντοπιστεί το 25% που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση στις επιχειρήσεις».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που δημιουργούν εν δυνάμει εστίες μικρής διαφθοράς. «Κάθε πρόσθετη επικοινωνία του επιχειρηματία με το κράτος, η οποία δεν είναι απαραίτητη, είναι μια εν δυνάμει εστία μικρής διαφθοράς. Αυτές ακριβώς τις διαδικασίες θέλουμε να τις περιορίσουμε στο μέτρο που είναι απαραίτητο» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία δήλωσε ότι έχουν επιτευχθεί από την Ελλάδα αξιοσημείωτα αποτελέσματα και τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας, για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, για να γίνει η Ελλάδα πιο φιλική προς τους επενδυτές».

Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε στη διαδικασία, στην οποία μετέχουν πάνω από 120 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ επισήμανε «το μεγάλο όφελος που προκύπτει από την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αλλά και το όφελος που θα μείνει στο ελληνικό κράτος καθώς θα μείνει ως παρακαταθήκη ένας μόνιμος μηχανισμός απλοποίησης των διαδικασιών για τη δημόσια διοίκηση».

Τέλος, σημειώνεται ότι μεταξύ των πρώιμων προτάσεων που υπέβαλε ο ΟΟΣΑ και οι οποίες καταδεικνύουν την αναγκαιότητα λήψης άμεσων παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενδεικτικά αναφέρονται:

  • (Τομέας Ετήσιων Ισολογισμών-Εταιρικού Δικαίου) – Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ.
  • (Τομέας Αλιείας – Λαϊκές Αγορές) – Επιμήκυνση ισχύος της παραγωγικής άδειας για ιχθυοκαλλιεργητές και αλιείς σε λαϊκές αγορές από 6 σε 12 μήνες (αρ. 3 του ΠΔ 51/2006).
  • (Τομέας Κρατικών Προμηθειών) – Κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην Υπεύθυνη Δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του δημοσίου την ίδια ημέρα υποβολής της (ΠΔ 118/2007). (Τομέας Τουρισμού) – Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα ειδικών τουριστικών εγκαταστάσεων (Κέντρα Συνεδριάσεων, Θεματικών πάρκων, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, Αθλητικών και Προπονητικών Κέντρων κ.λπ.) αν ο ενδιαφερόμενος δεν επιχορηγείται για την επένδυσή του (σχετική πρόβλεψη υφίσταται σε κανονιστικές πράξεις – ΚΥΑ).
  • (Τομέας Τουρισμού) – Κατάργηση της βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού περί του πολιτιστικού ενδιαφέροντος της διαδρομής που ακολουθεί υπαίθριο τουριστικό τρένο στην οποία επίσης βεβαιώνεται ότι δε προκαλείται φθορά σε αρχαιολογικούς χώρους.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By