Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Καταργείται η χειρόγραφη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας

«Το υπουργείο Εργασίας απλοποιεί τη διαδικασία απογραφής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ»

vivliaria

Απλοποιείται η διαδικασία απογραφής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ και τροποποιείται η διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίου υγείας, λόγω της δημιουργίας Εθνικού Κέντρου Δικαιούχων Περίθαλψης.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καταργείται η χειρόγραφη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή ή επικόλληση της αυτοκόλλητης ετικέτας, ενώ δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης στην «Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.».

Για έκδοση ή αντικατάσταση οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας, ή για την προσθήκη νέου μέλους στο ήδη υπάρχον βιβλιάριο, η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται στον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (Α.Μ.Α.) του μέλους, αφού προηγηθεί η απογραφή του.

Ο αποδιδόμενος Α.Μ.Α. του έμμεσου μέλους θα συμπληρώνεται μαζί με τον Α.Μ.Κ.Α. στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας κάτω από τη θέση της φωτογραφίας και μετά το Όνομα-Επίθετο, Χρονολογία γεννήσεως – Συγγενική σχέση.

Δεν θα εκτυπώνεται ετικέτα, ούτε θα καταχωρείται χειρόγραφα η θεώρηση στο βιβλιάριο υγείας αλλά η ασφαλιστική ικανότητα θα αποτυπώνεται στο Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο στην «Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ».

Οι ασφαλισμένοι καθώς και τα έμμεσα μέλη τους που έχουν απογραφεί, θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας προς «ασφαλισμένους – συνταξιούχους για την ασφαλιστική ικανότητα», που είναι σε λειτουργία.

 

By