Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Καταστροφικό και για την ευρωζώνη το κούρεμα καταθέσεων

Συνέντευξη Χριστόφορου Πισσαρίδη στον «Φιλελεύθερο»

 

euromoneyΔεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καταθέσεων, διαβεβαιώνει ο νομπελίστας και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος δηλώνει ότι αναπόφευκτα θα πρέπει να επιβληθεί κάποια άλλη φορολογία. Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» τάσσεται κατά της επιβολής φόρου στις συναλλαγές, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας.

Σημειώνει επίσης την ανάγκη να απαρτίζουν το Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας τεχνοκράτες με εξειδικευμένες γνώσεις.

Δρα Πισσαρίδη, η Κυβέρνηση τάχθηκε ξεκάθαρα κάθετα εναντίον του κουρέματος των καταθέσεων. Ωστόσο, το θέμα ακόμη προβληματίζει τους ξένους καταθέτες. Πώς το σχολιάζετε, λαμβάνοντας υπόψη ότι είχατε και εσείς συναντήσεις με την Τρόικα;

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως το κούρεμα όλων των καταθέσεων έχει απορριφθεί. Η Τρόικα, ή τουλάχιστον μέρος της, το υποστήριζε, λέγοντας πως είναι ένας τρόπος να βρεθούν τα χρήματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτοί που το υποστηρίζουν λένε «εντάξει, οι τράπεζες δεν έχουν λεφτά, αλλά έχουν δισεκατομμύρια σε καταθέσεις. Ας πάρουν λίγα από τις καταθέσεις να ανακεφαλαιοποιηθούν και να αποκτήσουν τη ρευστότητα που χρειάζονται και από εκεί και πέρα όλα θα είναι καλά». Αυτό είναι επικίνδυνο. Διότι θα σημαίνει πως κάθε φορά που δυσκολεύεται μια τράπεζα, τότε θα της λένε πάρε από τις καταθέσεις του απλού πολίτη, που τις έχει μαζέψει με κόπο από τη δουλειά του, για να αποκτήσεις κεφάλαια. Δεν επιτρέπετε αυτό το πράγμα. Γι’ αυτό και το απορρίψαμε όλοι με πολλή σιγουριά και δεν το βλέπω να γίνεται. Και η Τρόικα δεν θα επιμένει. Επιμείναμε τόσο πολύ, που μπορώ να πω με βεβαιότητα πλέον ότι, η Τρόικα εξετάζει ήδη άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Τι είδος εναλλακτικές λύσεις;

Οπωσδήποτε κάποιος πρέπει να πληρώσει κάτι περισσότερο από κάπου, διαφορετικά το χρέος θα είναι τόσο ψηλό που θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι μελλοντικές γενεές. Δεν μπορεί να μην πληρώσει κανένας και να επιλυθούν τα προβλήματά μας. Στην Ελλάδα πλήρωσε τεράστια ποσά ο απλός πολίτης και οι κάτοχοι χρεογράφων του κράτους, μέσω του κουρέματος. Δεν βλέπω κούρεμα ούτε στα χρεόγραφα του κυπριακού κράτους, διότι τα περισσότερα κατέχονται, έτσι και αλλιώς, από τις τράπεζες. Ένας τρόπος, είναι να επιβληθεί μια φορολογία στους τόκους των καταθέσεων. Σήμερα, ο μόνος τόκος που πληρώνουμε ως πολίτες, είναι η άμυνα, η οποία είναι της τάξης του 15%. Το ποσοστό αυτό, αν συγκριθεί με αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλό. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, είναι 40% για εισοδήματα πάνω από ένα αρκετά χαμηλό όριο και 20% για τα χαμηλότερα. Οπωσδήποτε, αυτό αποτελεί μια πιθανότητα, διότι και τα επιτόκια είναι υψηλότερα στην Κύπρο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οπόταν, έρχεται η Τρόικα και λέει «μα γιατί πληρώνεται 4% με 5% τόκους αν όχι και περισσότερους, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη πληρώνει 2% και ο φόρος που έχετε είναι μόνο 15%;» Όλα έχουν τεθεί στο τραπέζι. Και ο εταιρικός και ο προσωπικός φόρος και ο ΦΠΑ και ο φόρος πάνω στις καταθέσεις. Ήταν λίγο, πρόωρο αυτό που είχε πει ο Διοικητής της Κεντρικής, διότι από όλα αυτά παίρνει ένα και λέει εντάξει μπορεί να γίνει αυτό. Αύριο μπορεί να γίνει ανακοίνωση και να λεχθεί ότι είναι κάτι άλλο. Εδώ και δύο μέρες η Τρόικα, είναι κλειδωμένη σε μια αίθουσα στο υπουργείο Οικονομικών και συζητά όλα τα δεδομένα. Αναγκαστικά τα συζητούμε όλα, διότι τα έχει θέσει η Τρόικα και δεν έχουμε επιλογή. Η άλλη φορολογία, που θέτει η Τρόικα και θα κάνει μεγάλη ζημιά στην Κύπρο αν εφαρμοστεί, είναι πάνω στις συναλλαγές. Ήδη ένας αριθμός χωρών την έχει αποδεχθεί. Η Αγγλία την έχει απορρίψει και θα προτιμήσει να φύγει από την ΕΕ, παρά να επιβάλει τέτοια φορολογία. Τάσσομαι κάθετα εναντίον να την αποδεχθεί η δική μας πλευρά.

Πόσα άτομα θα απαρτίζουν το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας και ποιος θα είναι ο σκοπός του;

Θα απαρτίζεται από 5 με 7 άτομα. Ο σκοπός του θα είναι καθαρά συμβουλευτικός προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, θα συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι τους γνωρίζω και τους δύο προσωπικά πολλά χρόνια, δηλαδή όταν λέω πολλά χρόνια εδώ και 30 με 40 χρόνια. Είναι άνθρωποι, με τους οποίους μπορώ να συνεργαστώ και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσες συναντήσεις είχαμε ως τώρα πήγαν πάρα πολύ καλά. Το μοντέλο της οικονομικής πολιτικής που είχαμε συζητήσει την επόμενη των εκλογών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι εκτός από τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Κεντρικής, να υπάρχει και ένα συμβούλιο υπό την προεδρία μου, το οποίο θα εστιάζεται στις μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία.

Ποια προσόντα πρέπει να πληρούν τα άτομα που θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο; Θα μπορούσαν να είναι και ξένοι εγνωσμένοι κύρους;

Θα προτιμούσα να είναι Κύπριοι, οι οποίοι θα γνωρίζουν τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι και γνώστες της ευρωπαϊκής οικονομίας και των σχέσεων Κύπρου-Ευρώπης. Επίσης, τώρα που έχουμε ξανοιχτεί προς τη Ρωσία και την Κίνα, καλό θα ήταν να μετέχουν άτομα που γνωρίζουν τα δεδομένα και αυτών των οικονομιών. Θα ήταν καλό, να μετέχουν άτομα από διαφορετικούς κλάδους. Δηλαδή, θα ήταν καλό να μετέχει στο Συμβούλιο κάποιος που εξειδικεύεται στα τραπεζικά και τα νομισματικά θέματα και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς επίσης και κάποιος που κατέχει από θέματα ενέργειας και τα οικονομικά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, διότι αυτό θα καθορίσει πολλά πράγματα στην κυπριακή οικονομία. Θα πρέπει να μετέχει και κάποιος που γνωρίζει από θέματα ανάπτυξης, διότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα της ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχουμε. Αυτά, τα τρία άτομα είναι τα βασικότερα και μετά είναι οι γενικές γνώσεις πάνω στην κυπριακή οικονομία και τις σχέσεις της με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

 

By