Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κατασχέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ του Παν. Ευσταθίου

Ένα ένα αποκαλύπτονται τα ποσά που προέρχονται από τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα

eustathiou

Νέο χρηματικό ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με το «μαύρο χρήμα» που διακινήθηκε ως μίζα για τα εξοπλιστικά, εντόπισε σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής ο οποίος διενεργεί την ανάκριση για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων Tor -m1. Το ποσό εντοπίστηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς του κατηγορουμένου Παναγιώτη Ευσταθίου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS και της RHEINMETAL AG και ήδη έχει δεσμευθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Ευσταθίου είχε παραδεχθεί στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή ότι έδινε μίζες και μετά το 2005 σε στρατιωτικούς αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Επιπλέον, στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που είχε καταθέσει στις ανακριτικές αρχές είχε αναφέρει πως ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Α. Κάντας τον εκβίαζε για να του αποσπά χρήματα. Ο 83χρονος παραδέχεται ότι έδωσε προμήθειες για τρία εξοπλιστικά προγράμματα: τις συμβάσεις αγοράς νέων υποβρυχίων τύπου 214 από κοινού με το συμβόλαιο αναβάθμισης παλαιότερων υποβρυχίων τύπου 214 και το πρόγραμμα των αντιαεροπορικών τύπου Asrad, ενώ χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό Κάντα ότι το 1989 του έδωσε 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των αρμάτων Μ48.

Τώρα, το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ που δεσμεύτηκαν αποτελούν κατά τη Δικαιοσύνη ένα μικρό μέρος των χρημάτων που φέρονται να πέρασαν από λογαριασμούς του κατηγορούμενου Παναγιώτη Ευσταθίου, τα οποία αγγίζουν τα 36 εκ. ευρώ.

Ενδιαφέρον και από την Ελβετία

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον των ελληνικών αλλά και των ελβετικών δικαστικών αρχών προκαλούν οι τραπεζίτες Ζ. Κ. Όσβαλτ και Φ. Λυγινός, οι οποίοι σύμφωνα με απολογίες βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση αποτελούν κεντρικά πρόσωπα στις διαδρομές του μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φ. Λυγινός, είναι σύμφωνα με τον Α. Κάντα, ο τραπεζίτης από την Ελβετία, ο οποίος του άνοιξε τους λογαριασμούς, όπου εμβάζονταν οι μίζες. Εκτός όμως από τους δυο τραπεζίτες την πόρτα του γραφείου του ανακριτή αναμένεται να περάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και έξι ακόμη νέοι κατηγορούμενοι, στρατιωτικοί σύνολό τους οι οποίοι συμμετείχαν στις επιτροπές που ενέκριναν την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος ASRAD.

Διαβάστε για τις «μίζες» και τις αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα

By