Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Αναμένεται κατάθεσή του σχεδίου νόμου στη Βουλή

akinita620_231113Το νομοσχέδιο για τον  Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αναμένεται να καταθέσεις τις προσεχείς ημέρες  στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος περιμένει την έγκριση της τρόικας.

Ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος χθες, σε συνέντευξή του, στο φόρο ακινήτων, τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ στην επιβάρυνση των ακινήτων και τώρα βρίσκεται στη μέση. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα. Επίσης, ανέφερε ότι οι αντικειμενικές αξίες χρησιμοποιούνται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σε αυτές. Τόνισε δε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες τώρα διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές , όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, και να μειωθούν στα βόρεια προάστια.

Ειδικότερα οι βασικές αρχές του νέου νόμου, τις οποίες ενέκριναν οι βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας όμως ότι θα περιμένουν να δουν και την εφαρμογή τους στην πράξη όταν ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία του οριστικού κειμένου είναι τα εξής:

1. Λαμβάνεται υπόψη με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στους βουλευτές, η αναλογικότητα, η προοδευτικότητα και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

2. Διευρύνεται η φορολογική βάση, συμπεριλαμβάνοντας τα αγροτεμάχια και τα εντός σχεδίου οικόπεδα, με πολύ χαμηλότερους συντελεστές και με ουσιώδη απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού.

3. Μειώνεται σημαντικά η φορολόγηση όλων των κτισμάτων- μεσοσταθμικά κατά 16% και προοδευτικά πολύ περισσότερο για τις χαμηλότερες αξίες κτισμάτων.

4. Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη και το συνολικό μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, πλήν αγροτεμαχίων. Με προοδευτικούς συντελεστές και αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ (υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο που ίσχυε έως σήμερα για τον ΦΑΠ είναι 200.000).

5. Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7000 ευρώ σε 9.000, συν 1000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By