Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κατσέλη: Οι κατασχέσεις είναι προ των θυρών

Κίνδυνος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά βλέπει στο νέο σχέδιο νόμου η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας

katseli 1
Angeliki Panagiotou / fosphotos.com

Σημαντικές διατάξεις του νόμου 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που είχαν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και έχουν αποτελέσει δίχτυ προστασία και ασφάλειας για χιλιάδες καταναλωτές, τροποποιεί επί τα χείρω, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η κα Κατσέλη, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με εκπροσώπους Ενώσεων και Ομοσπονδιών Δανειοληπτών και Καταναλωτών, εξέφρασε την αντίθεσή της στο γεγονός ότι στα άρθρα 11, 12 και 13 καθίσταται υποχρεωτική η πληρωμή ελάχιστης μηνιαίας καταβολής τουλάχιστον του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης -και πάντως όχι λιγότερο από 40 ευρώ το μήνα- από ανθρώπους που προσφεύγουν στον νόμο γιατί βρίσκονται σε μόνιμη και έκδηλη αδυναμία πληρωμής οφειλών.

Η επιβολή της μηνιαίας δόσης προωθείται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη για να καλύψει το πρόβλημα των αυξανόμενων επισφαλειών των τραπεζών, «ωραιοποιώντας» τα λογιστικά βιβλία τους. Με τη συνεχιζόμενη πληρωμή -έστω και στα χαρτιά- μηνιαίων δόσεων, οι τράπεζες μπορούν να εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δάνεια αυτά -πολλά εκ των οποίων είναι τιτλοποιημένα- ως ενήμερα και όχι ως κόκκινα.

Οι δανειολήπτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  που βρίσκονται σε πραγματική και μόνιμη αδυναμία επιβαρύνονται, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, ακόμα περισσότερο αντί να ανακουφιστούν και να διευκολυνθούν ώστε να κάνουν χρήση του νόμου 3869/10.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By