Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καψής: «Είμαστε στην Ελιά όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για μετά τις εκλογές»

Με τοποθετήσεις μελών των κομμάτων και των κινήσεων που μετέχουν στη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς», συνεχίστηκαν οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το βράδυ του Σαββάτου

kapsis800_091113

Για μια Κεντροαριστερά «πρωταγωνιστή» και όχι «κομπάρσο», μίλησε ο Παντελής Καψής, τονίζοντας ότι «είμαστε στην «Ελιά» όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για μετά τις εκλογές» και ως προς αυτό σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσουν οι προσωπικές στρατηγικές. Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Καψής είπε ότι «θα θέλαμε να είναι εδώ και άλλοι που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και έχουμε συνεργαστεί σε πολλούς χώρους», προσθέτοντας ότι «έκαναν λάθος επιλογές».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κάποιοι στη ΔΗΜΑΡ κάνουν λάθος επιλογές γιατί, όπως είπε, νομίζουν ότι αν αποκηρύξουν το κυβερνητικό παρελθόν τους θα μπορέσουν να αποτελέσουν μελλοντικό σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, υποστήριξε, κάνουν λάθος γιατί αυτό που θα παραλάβουν θα είναι το αποτέλεσμα της «ασυναρτησίας» των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καψής προσδιόρισε ουσιαστικά τους στόχους της «Ελιάς» σε δύο επίπεδα: Αφενός στη μάχη για την υπεράσπιση και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που η δημοκρατική παράταξη ξεκίνησε. Αφετέρου, στη μάχη για την πολιτική λιτότητας, η οποία θα δοθεί στην Ευρώπη, μέσα από την επιδίωξη της αλλαγής των συσχετισμών από τις Ευρωεκλογές.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «άκρατο λαϊκισμό», ενώ σε αιτιάσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ΠΑΣΟΚ του 4%», απάντησε ότι η φιλοσοφία και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «είναι για 4% και όχι για 27%», ένα «σύνδρομο που δεν έχει ξεπεράσει». Υποστήριξε επίσης ότι «αριστερό είναι αυτή τη στιγμή ό,τι βοηθάει το λαό και όχι μόνο το διαρκές «όχι».

Επιπλέον, ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι «από τη Συνδιάσκεψη λέμε «Όχι άλλο μνημόνιο»», προσθέτοντας ότι μέσα από την «Ελιά» δίνεται ο αγώνας για μην ξανάρθει άλλο Μνημόνιο στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρχει καμία απόλυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αναφερόμενος στο χώρο της Υγείας, είπε ότι έχουν γίνει λάθη στον ΕΟΠΥΥ, από πλευράς του νυν υπουργού Υγείας, “Αδωνι Γεωργιάδη. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «η Κεντροαριστερά υπάρχει στην κοινωνία, παντού στους κοινωνικούς χώρους».

«Συνειδητοποιήσαμε τη δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει το δίδυμο της ενότητας και της ανανέωσης», ανέφερε ο Νίκος Μπίστης, υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τη λογική κατά την οποία ενδέχεται να συναντηθούν κι άλλες δυνάμεις με την «Ελιά» μετά τις Ευρωεκλογές, τονίζοντας, αντίθετα, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει προεκλογικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπίστης ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ συστηματικά αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια για τη συνένωση του χώρου, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να έχουμε συναίσθηση του ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και ποιοι όχι, ποιοι είναι λαθρεπιβάτες στο όχημα της Κεντροαριστεράς». Επιπλέον άσκησε κριτική, χωρίς να τους κατονομάσει, σε όσους από τη ΔΗΜΑΡ συμμετείχαν στους «58» και επέστρεψαν στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε εάν κάποιος από τους παρευρισκόμενους πιστεύει ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι «για να πούμε στην πράξη το «όχι» στο ερώτημα «αν είναι εσαεί η συνεργασία με τη ΝΔ”, πρέπει να ετοιμάσουμε εναλλακτική ευρωπαϊκή πρόταση τώρα, αλλιώς δεν έχει νόημα η δυσφορία».

By