Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Με κύμα παραιτήσεων δημάρχων απειλεί η ΚΕΔΕ

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με τους Γ. Στουρνάρα, Κ. Μητσοτάκη και Γ. Μιχελάκη

 

kedeB
FOSPHOTOS

Με κεντρικό θέμα τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, βάσει της οποίας ασκείται πειθαρχική δίωξη σε δημάρχους στην περίπτωση που δεν τηρούν τους προϋπολογισμούς τους, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ΚΕΔΕ ενώ εάν δεν αποσυρθεί, υπάρχει πρόταση μαζικής παραίτησης δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων ανά την Ελλάδα, με στόχο την προκήρυξη δημοτικών εκλογών.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν επίσης οι διατάξεις που αφορούν στην κατάργηση οργανικών μονάδων της Αυτοδιοίκησης, στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων τους και στις πρόσθετες διατάξεις για το Παρατηρητήριο.

Ειδικότερα, αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να μην υπάρξουν νέες παρεμβάσεις προς την ενίσχυση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, δηλαδή το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό των δήμων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης: «Εξηγήσαμε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συνταγματικής, διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού δεν έρχεται απλά να ελέγξει τον προϋπολογισμό,  αλλά εισάγει πρωτόγνωρα για τα μέχρι τώρα δεδομένα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ελέγχει το προσχέδιο κατάρτισης του προϋπολογισμού των 325 δήμων, ακυρώνοντας στην πράξη το αυτοδιοίκητο των δημοτικών οργάνων».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι θα προσπαθήσει να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει μέχρι αύριο, που  διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισαν ότι  η ρύθμιση αυτή είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική, τους  βρίσκει τελείως αντίθετους  και πρέπει να αποσυρθεί.

Επιπροσθέτως, οι  εκπρόσωποι  της ΚΕΔΕ  εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση της Αυτοδιοίκησης με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή και δεν μπορεί να δεχθεί οριζόντιες μέτρα που είναι σκληρά και άδικα.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αμέσως μετά τη συνάντηση, «πλήττεται ο σκληρός πυρήνας των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους, διότι πρόκειται για αρμοδιότητες που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας».

«Εμείς», συμπλήρωσε ο κ. Ασκούνης,  εμμένουμε σε μια συνολική και από  μηδενική βάση αξιολόγηση, από Σεπτέμβρη,  όλου του δημόσιου τομέα, των υπουργείων, των εποπτευόντων οργανισμών, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, γιατί η αξιολόγηση που μέχρι σήμερα έχει γίνει δεν είναι καθόλου μα καθόλου σοβαρή».

Πάντως, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων, οι δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη υποστήριξαν ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θιγούν και καθαρίστριες των σχολείων.

Επιπλέον, οι δήμαρχοι πρότειναν να υπάρξει τιτλοποίηση εσόδων προκειμένου να εισπράξει το κράτος, για λογαριασμό των δήμων, τα ποσά που τους οφείλουν διάφοροι φορείς και στη συνέχεια να τούς τα αποδώσει.

Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα κατάργησης νομικών προσώπων (π.χ. αναπτυξιακών εταιρειών) στους δήμους.

Η σύσκεψη διεξήχθη σε πολύ έντονο κλίμα καθώς στέλεχος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι αρμόδιος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είπε «δεν μπορώ να συνομιλώ με Ταλιμπάν». Ο συγκεκριμένος δήμαρχος αποχώρησε από τη συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκεκριμένη φράση του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών.

«Ο διάλογος με την ΚΕΔΕ δεν τελείωσε σήμερα»

Την ανάγκη να βρεθούν λύσεις που να μη θίγουν τη θεσμική υπόσταση και την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από συνάντηση που είχε νωρίτερα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By