Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναπόφευκτο το κρούσμα Έμπολα στη χώρα

Δεν πάσχει από Έμπολα ο 27χρονος Νιγηριανός που εισηχθεί σε νοσοκομείο της Πάτρας

ebola

 

Την εκτίμηση της ότι θα είναι αναπόφευκτο να εμφανιστεί κάποια κρούσμα Έμπολα στην χώρα, κάνει η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζένη Κρεμαστινού.

Η πρόεδρος τονίζει ότι η «εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά».

Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές και είναι ενδεικτικό ότι στην Ισπανία, με την επιβεβαίωση ενός κρούσματος χρειάστηκε να εντοπισθούν – εξετασθούν 150 άτομα. «Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η κ. Κρεμαστινού, στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Συμπερασματικά, ή ίδια επισημαίνει «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».

Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα που συστήνουν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ ήδη έχει κάνει και ασκήσεις «ετοιμότητας» για τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος στο έδαφός της – η πιο πρόσφατη έγινε την Παρασκευή.

Ειδικότερα, έχουν εκδοθεί οδηγίες διαχείρισης κρούσματος σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό λιμενικού, αστυνομίας, ένοπλες δυνάμεις), έχουν εκδοθεί οδηγίες προς ταξιδιώτες, έχει ορισθεί εργαστήριο αναφοράς, έχει προετοιμασθεί ειδικός χώρος νοσηλείας ύποπτου κρούσματος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» και προχωράει η εκπαίδευση στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού (στολές) γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς το σημείο – κλειδί στην εκπαίδευση είναι «το πώς βγάζω τη στολή».

Την ίδια ώρα νοσοκομειακές πηγές της Πάτρας ενημερώνουν ότι ο 27χρονος που εισηχθεί στο νοσοκομείο με ενοχλήσεις και είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία δεν πάσχει από Έμπολα.

«Δεν πάσχει από τον ιό του Έμπολα ο άνδρας Νιγηριανής καταγωγής που προσήλθε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου « Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ο άνδρας προσήλθε στο νοσοκομείο, του έγιναν αμέσως οι απαραίτητες εξετάσεις και όπως διαγνώσθηκε, πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

By