Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Το περιστατικό αφορά έναν άνδρα 85 ετών

kounoupia

Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2014 ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό το περιστατικό αφορά έναν άνδρα 85 ετών, κάτοικο της Ανατολικής Αττικής, ο οποίος δεν έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί σταθερά κατά τους θερινούς μήνες τα τελευταία πέντε χρόνια από το 2010 στη χώρα μας και περιστατικά λοίμωξης έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν απόλυτα.

Όμως βάσει των δεδομένων της επιδημιολογικής επιτήρησης σε ζώα από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν δείξει την κυκλοφορία του ιού στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα διαγνώστηκε αργά στη φετινή περίοδο μετάδοσης, παρά την κλινική εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, και σε νέα περιοχή κυκλοφορίας του ιού.

Τονίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου αφορούν συνήθως ηλικιωμένους, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς).

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τόσο τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σητών, κουνουπιέρων κλπ όσο και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται, ακόμα, το πότισμα των φυτών και του γρασιδιού να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Σε επίπεδο κοινότητας συστήνονται συστηματικές κουνουποκτονίες, απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων, καθαρισμός αγωγών ομβρίων υδάτων και άλλα μέτρα υγειονομικής διαχείρισης περιβάλλοντος.

By