Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντροαριστερά: κοινωνική απαίτηση η κοινή κάθοδος στις Ευρωεκλογές

Πλήθος κόσμου προσήλθε στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των 58»

kentroaristera767_576

Πολιτικό γεγονός αποτέλεσε η πρώτη στην Αθήνα εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των 58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, μετά το κάλεσμα που απηύθυναν οι συνυπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη, στο θέατρο «Ακροπόλ».

kentroaristera800_181013

Παρόντες στην εκδήλωση είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, οι υφυπουργοί, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Παντελής Καψής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Πάρις Κουκουλόπουλος, Άντζελα Γκερέκου, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνυπογράφοντες την ιδρυτική διακήρυξη.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε:

Η Κεντροαριστερά, η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, έχει μία δυναμική, που κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει. Γιατί καλύπτει έναν τεράστιο χώρο, από τη συντηρητική παράταξη μέχρι την κομμουνιστική αριστερά. Γιατί αυτός ο τεράστιος χώρος έχει μία μεγάλη παράδοση, γιατί εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να διαμορφωθεί η στρατηγική για την επόμενη ημέρα.
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην υπόθεση αυτή, τη στηρίζει πάρα πολύ καιρό, ανυπόκριτα, χωρίς μιζέριες, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Θέλουμε να συσπειρωθούν όλοι, κόμματα, κινήσεις, πρόσωπα, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτές τις αρχές, που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες και Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

‘Έχουμε μπροστά μας μία εξαιρετική ευκαιρία τώρα, μία ευκαιρία διπλή: των δημοτικών εκλογών, μπορούμε να στηρίξουμε τα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών, τα πιο προοδευτικά και δημιουργικά. Και έχουμε, φυσικά, και τις ευρωπαϊκές εκλογές. Όλοι μπορούμε να συστρατευτούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος βέβαια είναι, εδώ και χρόνια, το ΠΑΣΟΚ.

Άρα στηρίζουμε την «Κίνηση των 58», στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και τους καλούμε όλους, με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών. Σε όλα τα συνδικάτα, σε όλες τις ενώσεις, στο Τεχνικό Επιμελητήριο, στη ΓΣΕΒΕΕ, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται καθαρά αυτή η δυναμική.
Πρέπει να την εκφράσουμε.

Στο ακροατήριο βρίσκεται και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Αθηνά Δρέττα, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας των 58, ενώ προβλήθηκαν μηνύματα στήριξης από τους Μάρτιν Σούλτς και Χάνες Σβόμποντα.

Παρασκευάς Αυγερινός: παρών στην ένατη δεκαετία της ζωής του

«Θέλω να δώσω το παρόν στη μόνη σοβαρή προσπάθεια της Κεντροαριστεράς» τόνισε παίρνοντας πρώτος το λόγο το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο το «να αποκτήσει ενιαία έκφραση ο προοδευτικός χώρος».

Χαριτίνη Καρακωστάκη: επένδυση στην εκπαίδευση
Στην κατάκτηση της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας αναφέρθηκε η Χαριτίνη Καρακωστάκη, τονίζοντας ότι «η επένδυση στην εκπαίδευση που έγινε στην προηγούμενη γενιά, μπορεί να εξαργυρωθεί τώρα», εστιάζοντας στην μεγάλη, τεράστια σημασία «που έχει και πρέπει να έχει η παιδεία μέσα στην κρίση».

Γιάννης Μπέζος: : Ας κατέβουμε για λίγο από το θρόνο μας
«Εκτιμώ ότι είναι η ώρα να κάνουμε όλοι τον απολογισμό» σχολίασε ο Γιάννης Μπέζος, παρατηρώντας ότι αυτή τη στιγμή «η κοινωνία αισθάνεται το κενό, θέλει να αναφερθεί κάπου». Συμμετέχοντας στην «Πρωτοβουλία των 58», ο κ. Μπέζος ζήτησε «να γίνουμε παραδείγματα, όχι φορείς τίτλων και σημαιών» χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Τούντας: Εμείς την μικρή Ελιά την πετύχαμε, καιρός να πετύχουμε και την μεγάλη Ελιά
Εκπροσωπώντας 4 πολιτικές κινήσεις, «προτείνουμε τη δημιουργία ενός συνεχώς διευρυνόμενου πλαισίου συνεργασίας» ήταν το αίτημα που διατύπωσε ο Γιάννης Τούντας, δηλώνοντας ωστόσο ότι «ούτε είναι τώρα η ώρα να διαλυθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ».
Αναφορικά με την κινητικότητα στον πολιτικό χώρο, «δεν μας χρειάζονται τρίτοι και τέταρτοι πόλοι» υποστήριξε ο κ. Τούντας. Αντίθετα, «ήρθε τώρα η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη» με ένα «νέο προγραμματικό λόγο, με ένα νέο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Αγανίδης: Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι χόμπι
«Αυτό που χρειάζεται απαιτεί μια συγκεκριμένη, χειροπιαστή πρόταση. Έχουμε προγραμματική αμηχανία» περιέγραψε ο Πασχάλης Αγανίδης, δηλώνοντας ωστόσο ότι « μπορούμε να ανακόψουμε τη φορά των πραγμάτων».

Ψαριανός: Θα πρέπει για αυτό το σκοπό να συνεργαστούμε, να συναγωνιστούμε
Σύμφωνα με το βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρη Ψαριανό, «η Πρωτοβουλία των 58 αφορά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», για αυτό και παίρνοντας το λόγο, υπογράμμισε: «να απευθυνόμαστε σε σκεπτόμενους πολίτες και όχι σε πελάτες περιστασιακούς ή μη».

Ρήγας: Κάτι καρπίζει
Την εκδήλωση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε ο Γραμματέας της ΚΟ, Τάκης Ρήγας, δηλώνοντας ότι «δεν πάμε στις εκλογές απλώς για να αθροίσουμε τις δυνάμεις». Με έντονη δόση αυτοκριτικής, «Πολιτικά πρωτόπλαστοι δεν υπάρχουν. Όλοι έχουμε δαγκώσει το μήλο» κατέληξε ο κ.Ρήγας.

Βούλγαρης: Να βρούμε συναινετικά ένα σχήμα κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές
« Ο λαός βλέπει μπροστά του το παλιό να επιμένει» περιέγραψε ο κεντρικός ομιλητής, Γιάννης Βούλγαρης, προσθέτοντας ότι «η κοινωνία διαισθάνεται ότι το νέο γεννήθηκε ήδη γερασμένο».

Στον αντίποδα, «υπάρχει ο πατριωτισμός της παράταξης και επιμένει ό,τι κι αν ψήφισε», παρατηρώντας πως «με το σημερινό μαζικό παρόν η έκκληση γίνεται απαίτηση».

Σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις και με την παραδοχή ότι «μόνο η κοινωνική δυναμική από τα κάτω θα φτιάξει το καινούριο», ο κ. Βούλγαρης διατύπωσε το ζητούμενο της βραδιάς, «να βρούμε συναινετικά ένα σχήμα κοινής καθόδου στις Ευρωεκλογές».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By