Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Παπανδρεϊκοί» εναντίον Κεντροαριστεράς

Τα κίνητρα και οι κινήσεις που προηγήθηκαν της επιστολής

moraitisAΤην άμεση σύγκλιση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ζητούν με επιστολή τους 11 στελέχη του Κινήματος, μεταξύ των οποίων και οι τρείς βουλευτές Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραϊτης και Γιώργος Ντόλιος, «παναδρεϊκών» στο σύνολό τους καταβολών.

Η επιστολή εξέπληξε την πλειοψηφία των στελεχών του Κινήματος, το ηθικό των οποίων έχει ενισχυθεί μετά την μεγάλη επιτυχία της ανοιχτής εκδήλωσης της «Πρωτοβουλίας των 58» στο Ακροπόλ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Η ανταπόκριση κόσμου και στελεχών στο κάλεσμα των 58 φαίνεται πως δεν πέρασε απαρατήρητη ιδίως στο στρατόπεδο των «παπανδρεϊκών», οι οποίοι απείχαν από τη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι όλα τα μηνύματα για το εν λόγω εγχείρημα είναι έως τώρα μόνο θετικά.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολίασαν το αίτημα άμεσης σύγκλισης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ως πρόφαση, προκειμένου οι ανήκοντες στο «παπανδρεϊκό» περιβάλλον να τοποθετηθούν δυναμικά εκ νέου στο εσωτερικό του κόμματος, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την Κεντροαριστερά.

Την αίσθηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι ήταν γνωστό ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα συνέλθει το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, καθώς επιλέχθηκε για λόγους πολιτικού τακτ να μην συμπέσει με το 2ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, ένας από τους τρείς υπογράφοντες την επιστολή βουλευτές είχε εκδηλώσει τη διαφωνία του για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς επρόκειτο να περιοδεύσει στον νομό του, συνοδεύοντας υπουργό της κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι απών από τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ήταν και ο Φίλιππος Σαχινίδης, στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη Λάρισα με ομιλήτρια την Αθηνά Δρέττα και περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η τοπική οργάνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς απέστειλε επιστολή στήριξης της προσπάθειας, χαιρετίζοντας με τον τρόπο αυτό την εκδήλωση.

Οι απουσίες «παπανδρεϊκών» στελεχών από αντίστοιχες εκδηλώσεις συνοδεύονται από παρουσίες τους σε συγκεντρώσεις με διαφορετικό προσανατολισμό, όπως συνέβη στην περίπτωση του βουλευτή, Θάνου Μωραϊτη, ο οποίος παρέστη πρόσφατα στο συνέδριο του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Από την άλλη, σε πυκνά γεύματα απόψεις ανταλλάσσουν οι κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη και Αφροδίτη Παπαθανάση, με το στρατόπεδο των «παπανδρεϊκών» να επιχειρεί να καλύψει την απόσταση που έμεινε πίσω από την «Πρωτοβουλία των 58».

Η επιστολή, ωστόσο ανήμερα της έναρξης του 2ου συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς δημιούργησε αυτόματα πολλούς συνειρμούς, με αρκετούς να κάνουν λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού, που έδωσε στην Αγίου Κωνσταντίνου τη δυνατότητα της άμυνας, μπροστά στην ορμή της Κεντροαριστεράς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By