Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΚΕΠΕ: Ζητούμενο η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της το θέμα του Grexit» σημειώνεται σε σχετική έκθεση

oikonomia1

Η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και το κλίμα της πολιτικής σταθερότητας είναι τα δύο «στοιχήματα» για την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών σε έκθεση του την Παρασκευή.

Παράλληλα οι μελετητές του κέντρου εκτιμούν επικαλούμενοι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το α΄ τρίμηνο του 2014 ότι μέσα στο 2014 θα μπει ένα τέλος στην καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου επιβεβαιώνοντας, όπως αναφέρουν, προηγούμενες εκτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζουν, επίσης, την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα και κάνουν λόγο για εμφανή σημάδια σταθεροποίησης της οικονοµίας και ιδιαιτέρως θετικές προοπτικές για τα επόµενα χρόνια.

Αναφερόμενοι στο δημόσιο χρέος οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την αύξηση που σηµείωσε, είναι σαφώς πιο βιώσιµο, λόγω της µακράς περιόδου αποπληρωµής, µετά το ελληνικό PSI και τη µείωση των επιτοκίων. 

Επισημαίνουν τη μείωση των spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό αντικατοπτρίζονται οι θετικές προσδοκίες των διεθνών επενδυτών για την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας ότι η «σαφώς η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τους κινδύνους του Grexit».

Τέλος, σημειώνεται πως ο δείκτης μεταποίησης PMI, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες4, επιστρέφοντας σε επίπεδα άνω του 50. Το κλίμα στη μεταποίηση δείχνει να βελτιώνεται τον Απρίλιο, αντικατοπτρίζοντας την ταχύτερη αύξηση τόσο της παραγωγής, όσο και των νέων παραγγελιών, που οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης. Επίσης, τα επίπεδα παραγωγής στα ελληνικά εργοστάσια αυξάνονται για 6ο συνεχή μήνα, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια.

By