Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΕΠΕ: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Στην έκθεση αναφέρεται ενδεικτικά πως το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έφτασε σε επίπεδα προ μνημονίου στις 439 μονάδες βάσης

euro oosa ellada

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας αποτελεί η επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου, το οποίο όμως, όπως επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στη νέα έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, θα πρέπει να συνδυαστεί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τη διατήρηση της πολιτικής, δημοσιονομικής και μακροοικονομικής σταθερότητας.

Στην έκθεση αναφέρεται ενδεικτικά πως το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, έφτασε σε επίπεδα προ μνημονίου στις 439 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, τα παράπλευρα οφέλη από την επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές είναι σημαντικά. Η επιστροφή στις αγορές βοηθά στην κάλυψη ενδεχόμενων χρηματοδοτικών αναγκών. Εκτιμά επίσης πως η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ελλάδας και των εντόκων γραμματίων, ενώ είναι πολύ πιθανό να περιορίσει τον κίνδυνο χώρας (sovereign risk), γεγονός που θα βελτιώσει τις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (assets).

Επιπροσθέτως, οι ελληνικές τράπεζες, μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεών τους, θα έχουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές, συμβάλλοντας θετικά στη σταδιακή αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν να προβούν σε εκδόσεις ομολόγων με ευνοϊκότερους όρους και επιτόκια, για την αναχρηματοδότησή τους, αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα φαίνεται να γυρίζει σελίδα σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, ανακτώντας σταδιακά την εμπιστοσύνη των εταίρων της και των διεθνών επενδυτών. Τα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανή, ενώ οι προοπτικές για τη χώρα μας αναβαθμίζονται καθημερινά από διεθνείς αναλυτές», τονίζει το ΚΕΠΕ.

By