Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια της στέβιας

“Ηταν μία άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα, έως το 2005.

SteviaΤο φυτό στέβια και ό,τι το αφορά, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει στη χώρα μας μεγάλη δημοσιότητα.

Οι κυριότεροι λόγοι γι αυτό είναι τα προβλήματα των συμβατικών καλλιεργειών, η νέα ΚΑΠ, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στους παραγωγούς οι λεγόμενες νέες καλλιέργειες και οι παρενέργειες από φυσικές και συνθετικές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου.

Αυτό ανέφερε χθες από τον Βόλο, στο πλαίσιο ημερίδας για την καλλιέργεια της στέβιας ο Πέτρος Λόλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, διοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Καλλιέργεια και οι ιδιότητες της στέβιας».

Η στέβια, σύμφωνα με τον κ. Λόλα, ήταν μία εντελώς άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα έως το 2005, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε και συνεχίζει και σήμερα συστηματική έρευνα με πειράματα και αποδεικτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον ίδιο έχει κάνει περισσότερες από 60 αποδεικτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα και 15 επιτόπου επισκέψεις για ενημέρωση – εκπαίδευση (Field Days) αγροτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τη στέβια.

Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και της πάντα επίκαιρης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών φαίνεται, όπως είπε, ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες καλλιέργειες – τρόφιμα για να αντικαταστήσουν προβληματικές καλλιέργειες και χρήσεις ορισμένων ουσιών. Η στέβια φαίνεται ότι ίσως είναι μια τέτοια καλλιέργεια.

Από την ανάλυση των στοιχείων κόστους ανά στρέμμα (450-700 ευρώ) διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες παραγωγής σποροφύτων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής.

Η οικονομικότητα παραγωγής της στέβιας εξαρτάται και επηρεάζεται, σημείωσε ακόμα στην ίδια ημερίδα ο επιστήμονας, από πολλούς παράγοντες, όπως μορφή παραγωγής (οικογενειακή ή επιχειρηματική), απόδοση, τιμή διάθεσης, οργάνωση παραγωγής (ελεύθερη ή συμβολαιακή), τρόπος παραγωγής – μεταποίησης – διάθεσης (οριζόντια ή κάθετη) και την παραγωγική ζωή της καλλιέργειας.

Η στέβια μπορεί και επιβάλλεται, προσθέτει, να αποτελέσει μία νέα δυναμική καλλιέργεια και για την Ελλάδα όπως θα γίνει σε πολλές άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

ΑΜΠΕ

By