Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κετσιάνγκ: Θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας

Ο Κινέζος πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κνωσό συνοδευόμενος από τον Έλληνα πρωθυπουργό

samaras-kinezosΤον θαυμασμό του για την Κρήτη, «τις ρίζες της Ευρώπης» και για τον μινωικό πολιτισμό, εξέφρασε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Μιλώντας στα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων τού Μουσείου, που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Κετσιάνγκ σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε γι άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Έκανε λόγο για ιστορικό υπόβαθρο και για ομοιότητες μεταξύ των πολιτισμών Ελλάδας και Κίνας και εστίασε στην προσφορά τού πολιτισμού στην πολυπλευρικότητα της ανάπτυξης της ανθρωπότητας.

Ακολούθως, ο κ. Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε: «θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Η συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας «αλλά θα θυμίζει και σε σας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη με επιρροή και ακτινοβολία», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην εκδήλωση των εγκαινίων και απευθυνόμενος  στον Κινέζο πρωθυπουργό είπε «Το κοινό ταξίδι Ελλάδας και Κίνας αξίζει να πάει μακριά προς όφελος των δυο λαών».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός έφτασε στην Κρήτη το απόγευμα της Παρασκευής και σήμερα το πρωί τον επισκέφθηκε στην Χερσόνησο, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και συζήτησαν θέματα που αφορούν την Κρήτη και ενδεχόμενες συνεργασίες με την Κίνα.

Συνολικά 19 επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, περιλαμβάνει η ατζέντα της επίσημης επίσκεψης του Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.

 

By