Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ: «Ηχηρές» απουσίες από την νέα Κεντρική Επιτροπή

Παραμένει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας η Αλέκα Παπαρήγα – Επιστολές στον νέο γραμματέα Δημήτρη Κουτσούπα από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

kkesynedrioΈως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ανάδειξη του νέου 11μελούς – κατά πάσα πιθανότητα-  Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, γεγονός που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες του 19ου Συνεδρίου του κόμματος, που ανέδειξε τον Δημήτρη Κουτσούμπα στην θέση του γραμματέα του ΚΚΕ αντικαθιστώντας την επί 22 χρόνια επικεφαλής στην ηγεσία, Αλέκα Παπαρήγα. Να σημειωθεί πάντως οτι η Αλέκα Παπαρήγα θα παραμείνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αφού ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν έχει εκλεγεί βουλευτής.

Συγχαρητήριες επιστολής στον Δημήτρη Κουτσούμπα απέστειλαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο συντονιστής γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας κάνει λόγο για την ανάγκη συμπόρευσης των κομμάτων της αριστεράς με στόχο την ανατροπή των μνημονίων σημειώνοντας πως «οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα είμαστε υπόλογοι τόσο απέναντι στην Ιστορία όσο και στον ελληνικό λαό». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επιστολή έστειλε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Δημητρης Ανδρουλάκης και από την ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.

Η εκλογή του νέου πολιτικού γραφείου θα αναδείξεί και τους καινούργιους συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Δεδομένη πάντως θεωρείται – σύμφωνα με πληροφορίες- η επανεκλογή των Δημήτρη Γόντικα,  Ελένης Μπέλλου, Λουίζας Ράζου και του Κώστα Αρβανιτάκη. Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως και τη αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΚΚΕ, αφού την θέση του Παναγιώτη Μεντρέκα (ο οποίος δεν εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή) θα αναλάβει και τυπικά ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας που αντίστοιχα εκλέχθηκε στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο.

Σχετικά με την «ακτινογραφία» της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αξίζει να επισημανθεί η μείωση των μελών της από 77 σε 63 μέλη, γεγονός που σχετίζεται με την οργανωτική αναδιάταξη του ΚΚΕ που πραγματοποιηθηκε τους προηγούμενους μήνες στην οποία κυριάρχησε η συγχώνευση οργανώσεων. Ανάμεσα στους καινούργιους εκλεγέντες ξεχωρίζουν ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Καραθανασόπουλος, οι Πέτρος Αλέπης και Θοδωρής Χιώνης από την νεολαία του κόμματος και η Καίτη Φειδάκη στέλεχος των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του ΚΚΕ.

Εντύπωση προκαλεί η μή επανεκλογή βασικών στελεχών του συνδικαλιστικού σκέλους του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, στην νέα Κεντρική Επιτροπη. Ανάμεσα τους οι Γιώργος Μαυρίκος (πρώην βουλευτής και γραμματέας της ΓΣΕΕ) , Αιμιλία Αγκαβανάκη, Λιαπάτης Κώστας (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τροφίμων) και Χριστίνα Τσεντούρου. Εμφανείς είναι και οι απουσίες δύο «ιστορικών» στελεχών, του Σπύρου Χαλβατζή (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ) και Θόδωρου Τζιαντζή (πρώην μέλος του Π.Γ) όπως και αυτή του Δημήτρη Τσίγκα (διευθυντή του 902 και πρώην μέλος του Π.Γ) καθώς και του πρώην ευρωβουλευτή και αρμόδιου για τον εκλογικό σχεδιασμό Μπάμπη Αγγουράκη.

By