Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ: Η διάσωση του τραπεζικού συστήματος θα συνοδεύεται με αντιλαϊκά μέτρα

Το σχόλιο του Περισσού για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

kke

«Οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και την τραπεζική ένωση, καθώς και για την ενίσχυση της Kοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, που αποτελεί το στρατιωτικο- πολεμικό βραχίονα της ΕΕ, ανέδειξαν τόσο την κοινή επιδίωξη να ενισχυθεί η επιθετικότητα της ΕΕ ενάντια στους λαούς όσο και τις αντιθέσεις των κρατών- μελών, κυρίως των πιο ισχυρών, στο εσωτερικό αυτής της λυκοσυμμαχίας» επισημαίνει, με ανακοίνωσή του για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το ΚΚΕ.

«Η ενίσχυση της Kοινής Πολιτικής Aσφάλειας και Άμυνας της ΕΕ στοχεύει στην παραπέρα προσαρμογή των εθνικών αμυντικών δογμάτων, των εθνικών ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών στους ιμπεριαλιστικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος, προσθέτοντας ότι «αυτοί οι σχεδιασμοί περιλαμβάνουν επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε συνεργασία με το NATO και αυτοτελώς, με στόχο τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές. Ενισχύονται η δράση και οι υποδομές του ευρωστρατού, των «Μάχιμων Σχηματισμών Δράσης»».

Αναφερόμενο στην πολεμική βιομηχανία, το ΚΚΕ τονίζει ότι αυτή «συγκεντρώνεται στα χέρια των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, υπονομεύονται και οδηγούνται σε διάλυση εθνικές αμυντικές βιομηχανίες, όπως τα ΕΑΣ και οι άλλες αμυντικές βιομηχανίες στη χώρα μας».

Το ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επισημαίνοντας πως αυτές «αφορούν τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, την αυτοτελή στρατιωτική δράση και την πολεμική βιομηχανία της ΕΕ, τη διαμάχη για την πρωτοκαθεδρία στο μοίρασμα των αγορών, τον έλεγχο από τους μονοπωλιακούς ομίλους των ενεργειακών πόρων και την εκμετάλλευση των λαών».

«Την ίδια στιγμή, η ΕΕ στήνει μηχανισμούς καταστολής και στρατιωτικά τείχη εναντίον εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στο ξεριζωμό με ευθύνη και της ΕΕ» προσθέτει η ανακοίνωση.

Σχετικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, το ΚΚΕ αναφέρει πως αυτή «θα ενισχύσει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, τα μονοπώλια στο σύνολό τους».

«Για τον ενιαίο μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών που προωθείται, υπερίσχυσε τελικά η γερμανική θέση διαχείρισης των υπερχρεωμένων τραπεζών σε επίπεδο κράτους, σε αντιπαράθεση με την άμεση διάσωση των υπερχρεωμένων τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας την οποία ήθελαν η Γαλλία και η Ιταλία» τονίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «η διάσωση του τραπεζικού συστήματος θα συνοδεύεται με αντιλαϊκά μέτρα και με επίθεση στις λαϊκές καταθέσεις». «Αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνα και παραπλανητικά είναι τα συνθήματα για «περισσότερη Ευρώπη» και για έναν «διαφορετικό ρόλο της ΕΚΤ», που υιοθετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του ευρωμονοδρόμου. Η ΕΕ χειρότερη γίνεται, καλύτερη όχι» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας: «Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, με ισχυρό ΚΚΕ, για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που έρχονται και να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, αποτελεί τη μόνη ελπίδα για το λαό, τη μόνη προοπτική για τα λαϊκά συμφέροντα».

Πηγή:ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By