Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλίντον: «Αποτυχία» η απόφαση της Ουάσινγκτον να μην επέμβει στην αρχή του συριακού πολέμου

Η Χίλαρι Κλίντον επέκρινε σε συνέντευξη που έδωσε την πολιτική Ομπάμα στο θέμα της Συρίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην άμυνα στη Λωρίδα της Γάζας

xilari klinton

Υπέρ του Ισραήλ εμφανίστηκε σε συνέντευξή της η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τασσόμενη υπέρ του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», κρίνοντας ότι η κύρια ευθύνη για το ξέσπασμα της σύρραξης «ανήκει στη Χαμάς».

Ταυτόχρονα η Χίλαρι Κλίντον, η οποία θεωρείται μια πιθανή και ιδιαίτερα ισχυρή διεκδικήτρια του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι η υποψήφιά του για την προεδρία στις εκλογές του 2016 επέκρινε την πολιτική Ομπάμα-στην κυβέρνηση του οποίου συμμετείχε ως υπουργός Εξωτερικών ως το 2013- για τη στάση στο θέμα της Συρίας.

Δήλωσε λοιπόν σε μια συνέντευξή της ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να μην επέμβει στα πρώτα στάδια του συριακού εμφυλίου πολέμου υπήρξε μια «αποτυχία».

Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του Ομπάμα και άλλοι έχουν τονίζει ότι δεν έχει αναλάβει επαρκή δράση για να υποστηρίξει τους Σύρους, οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Συρία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και τρία χρόνια, ο Άσαντ συνεχίζει να βρίσκεται στην εξουσία, ενώ οι τζιχαντιστές κερδίζουν έδαφος από τους πιο μετριοπαθείς αντάρτες, σημειώνουν οι επικριτές του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ.

«Η αποτυχία να βοηθήσουμε να σχηματιστεί μια αξιόπιστη μάχιμη δύναμη αποτελούμενη από τους ανθρώπους που ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις εναντίον του Άσαντ —ισλαμιστές, οπαδοί ενός κοσμικού κράτους, και όλους όσοι ήταν ανάμεσα τους—, η αποτυχία αυτή άφησε ένα μεγάλο κενό, το οποίο καλύπτουν τώρα οι τζιχαντιστές», είπε η Χίλαρι Κλίντον στη συνέντευξή της στο περιοδικό The Atlantic.

By