Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κλείδωσε για μετά το καλοκαίρι η διαπραγμάτευση για το χρέος

«Καλωσορίζουμε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές» ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup

eurogroup 3

Στο ίδιο ύψος με τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κυμάνθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο και καλωσόρισε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Αθήνας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε ένα «σχέδιο» για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά τόνισε την ανάγκη υπάρξει συζήτηση επί του θέματος.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε για το θέμα του ελληνικού χρέους ότι το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διότι υπάρχουν «μερικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Ως τέτοια, ανέφερε το «εάν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας και σε τι μέγεθος», καθώς και το αν και κατά πόσο απαιτούνται κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες ή δεν είναι αναγκαία.

Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα έλαβε τα 6,3 δισ. και θα πάρει δυο δόσεις του 1 δισ. ευρώ μόλις καλύψει τα προαπαιτούμενα του Μαϊου και του Ιουνίου. Μετά από αυτές τις πληρωμές στο μηχανισμό θα υπάρχουν υπολειπόμενα κονδύλια ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

By