Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κλείνει το deal για την ΔΕΣΦΑ

Με την εγγυητική των Αζέρων

Του Νίκου Φιλιππίδη

desfa1Την εγγυητική επιστολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από τους Αζέρους της Socar αναμένει ακόμα και σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου να «κλείσει» και τυπικά η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Μάλιστα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου. Υπενθυμίζουμε ότι η νέα εγγυητική επιστολή αντιστοιχεί σε 40 εκατ. ευρώ (έναντι 30,5 εκατ. ευρώ της αρχικής) καθώς πρέπει να αντιπροσωπεύει το 10% του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ, στα οποία ανήκει το 35% του ΔΕΣΦΑ, μερίδιο που πωλείται μαζί με το 31% που διαθέτει το Δημόσιο.

Η καθυστέρηση στη συμφωνία για την πώληση του ΔΕΣΦΑ είχε αρχίσει να δημιουργεί ανησυχία στην αγορά, καθώς η προσφορά έχει κατατεθεί εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στις 10 Ιουνίου. Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαϊτζάν οδήγησαν σε βελτίωση του τιμήματος στα 400 εκατ. ευρώ έναντι 310 εκατ. ευρώ του αρχικού, ακόμα όμως δεν έχει κατατεθεί η αυξημένη εγγυητική επιστολή που αναλογεί στο νέο τίμημα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By