Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κλείνουν ακόμα 14 ΔΟΥ από Σεπτέμβρη

Σε νησιωτικές περιοχές

eforiaΡολά κατεβάζουν από 1η Σεπτεμβρίου ακόμα 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές, στο πλαίσιο του σχεδίου ενοποίησης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), και κατ’ εφαρμογή του μνημονίου που ορίζει τη λειτουργία 120 πανελλαδικά από 290 που λειτουργούσαν το 2011.

Οι περιοχές που θα μείνουν χωρίς εφορία είναι οι: : Άγιος Κήρυκος, Αίγινα, “Άνδρος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κέα, Λήμνος, Μήλος, Πόρος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σπέτσες, Τήνος και Ύδρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία «έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια, όπως αποτυπώθηκαν στο Δελτίο Τύπου της 14/01/2013 του ΥΠΟΙΚ και αναλύθηκαν στο σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ (Οκτώβριος 2012), τα οποία εν συντομία ήταν οικονομικά (ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011) και διοικητικά (έτσι ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία)».

Το υπουργείο επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για νησιωτικές περιοχές στις Κυκλάδες θα παραμείνουν σε λειτουργία 5 ΔΟΥ και στα Δωδεκάνησα 2 σε αντίθεση με την πλειονότητα των Νομών της χώρας, όπου πλέον λειτουργεί μόνο 1 ΔΟΥ.

Σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτίρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ. Ήδη λειτουργούν τέτοια ΓΕΦ σε αρκετές πόλεις πανελλαδικώς, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By