Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Κλειδώνει» σήμερα ο ΔΕΣΦΑ

Πως οι Αζέροι ανέβηκαν από τα 305 στα 400 εκ. ευρώ

tap_eu_missing_linkΤου Νίκου Φιλιππίδη
Νωρίς το απόγευμα, δηλαδή πριν την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είναι εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να έχει στα χέρια του την ολοκλήρωση της πρώτης αποκρατικοποίησης στον χώρο της ενέργειας και μάλιστα με την συμμετοχή ενός μεγάλου διεθνή παίχτη.
Το μεσημέρι συνεδριάζει το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ για να εγκρίνει την τυπική πλέον μεταβίβαση των μετοχών της ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR.
Οι Αζέροι της Socar, εκτός από το βελτιωμένο τίμημα των 400 εκ. ευρώ για το 66% της ΔΕΣΦΑ, φαίνεται ότι έχουν επιφυλάξει ένα ακόμα «δώρο» για την ελληνική κυβέρνηση. Έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και για τον αγωγό που θα φέρνει το αέριο στην Ευρώπη από την Κασπία, καταλήγοντας στην λύση του TAP, του αγωγού δηλαδή που θα διέλθει από ελληνικό έδαφος.
Το καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των εκπροσώπων των Αζέρων, είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή, καθώς η αρχική προσφορά τους (305 εκ. ευρώ) δεν υπολείπονταν σημαντικά από το εύλογο τίμημα που είχε καταλήξει ο ανεξάρτητος εκτιμητής (330 εκ. ευρώ).
Τελικά οι Αζέροι πείστηκαν πως οι παραδοχές που συνόδευαν την αρχική τους προσφορά (σχετικά με τα χρέη και την καθαρή θέση του ΔΕΣΦΑ) δεν ανταποκρίνονταν στα πραγματικά δεδομένα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να προσφέρουν τελικά 400 εκ. ευρώ, δηλαδή 70 παραπάνω από το εύλογο τίμημα και 95 εκ. από την αρχική προσφορά τους.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By