Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλιμακώνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Ρωσικά τεθωρακισμένα κινούνται στα σύνορα με την Ουκρανία

armata

Ρωσικά τεθωρακισμένα μετακινούνταν σήμερα το πρωί στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στο σημείο όπου σταθμεύουν τα φορτηγά της φάλαγγας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι είδαν μια φάλαγγα αποτελούμενη από περίπου δέκα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο δρόμο προς το συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ. Άλλοι δημοσιογράφοι, των βρετανικών εφημερίδων Γκάρντιαν και Τέλεγκραφ ανέφεραν ότι 23 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, βυτιοφόρα με καύσιμα και άλλα οχήματα με ρωσικές, στρατιωτικές πινακίδες, πέρασαν τα σύνορα από την ίδια περιοχή, γύρω στις 10 το βράδυ της Πέμπτης.

Η ρωσική φάλαγγα που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει σταθμευμένη από το βράδυ της Πέμπτης στην κοινότητα Καμένσκ-Σαχτίνσκι, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το μεθοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχειρεί να εμποδίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία με το να κλιμακώνει τις επιθέσεις στην περιοχή. «Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση» καταγγέλλει το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία.

«Εφιστούμε την προσοχή στην σφοδρή κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων με τον προφανή στόχο να σταματήσει η πορεία, που έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο, της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι κλιμακώνει την κρίση στην Ουκρανία μετά τις πληροφορίες ότι μια μικρή μονάδα Ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων διέσχισε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα και πέρασε σε μια περιοχή στην Ουκρανία όπου οι φιλορώσοι αποσχιστές πολεμούν με τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Εάν επιβεβαιωθεί, τότε υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτά που λέει. Η Ρωσία κλιμακώνει την κρίση, ακόμα και αν καλεί σε αποκλιμάκωση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Οάνα Λουνγκέσκου.

Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε σήμερα ότι μια «ρωσική έφοδος» πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία κατά η διάρκεια της νύχτας χωρίς να την χαρακτηρίσει «εισβολή».

«Χθες το βράδυ είδαμε μια ρωσική έφοδο, πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα» είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό άμυνας της Δανίας.
«Εάν επιβεβαιωθεί το γεγονός ότι βλέπουμε μια συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία τότε θα είναι ξεκάθαρη η ρωσική εμπλοκή στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Στο ίδιο κλίμα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία, ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο, εκλήθη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για να «δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες περί μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις μέσω του επίσημου λογαριασμού του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Ο Ρώσος πρεσβευτής Γιακοβένκο εκλήθη για να διευκρινίσει τις πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για μια ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη προώθηση [στρατιωτικού] εξοπλισμού στα σύνορα» των δύο χωρών, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του.

By