Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλιμακώνεται το πολεμικό κλίμα στην Κριμαία

Η στρατιωτική επιρροή των Ρώσων εντείνεται στην κρίσιμη περιφέρεια, προειδοποιεί το Κίεβο

Pro-Russian Crimea rally in St Petersburg

Έξι μέρες μείνανε για το πολύ κρίσιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία, που θα αποφασίσει για το μέλλον της ιδιαίτερα κρίσιμης, γεωστρατηγικά, περιφέρειας, την ώρα που η Δυτική διπλωματία φαίνεται να κρατά στάση αναμονής για τα γεγονότα της τελευταίας μέρας.

Από την πλευρά της Μόσχαςμ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε πως απορρίπτει την αρχή του «τετελεσμένου γεγονότος» που οι Δυτικοί θέλουν να επιβάλλουν στην Ουκρανία,  και σημείωσε πως το Κρεμλίνο θα παρουσιάσει δικές του προτάσεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Νωρίτερα  μέσα στη μέρα, Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα κατά τη διάρκεια εισβολής τους σε ουκρανική ναυτική βάση στη Κριμαία το απόγευμα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη ναυτική βάση κοντά στην πόλη Μπαχτσισαράι λίγο μετά τις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα των Ουκρανών στρατιωτικών και άρχισαν να μετακινούν οχήματα.

Κανένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες δεν τραυματίστηκε.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ελέγχουν ήδη σειρά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο δεν έχουν μέχρι στιγμής ανταλλάξει πυρά με Ουκρανούς στρατιώτες.

Η οργάνωση «Reportes Without Boarders» ανέφεραν ότι Ουκρανοί δημοσιογράφοι απήχθησαν τη Δευτέρα, καταγγέλλοντας τις στρατιωτικές ομάδες που έχουν καταλάβει την Κριμαία.

crimea ukraine 2

Σημειώνεται ότι για τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία ζήτηση η Ουκρανία.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι αρχές της Ελβετίας προχώρησαν στο πάγωμα των λογαριασμών εννέα Ουκρανών πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάχρηση δημόσιων πόρων.

Μεταξύ των εννέα είναι ένας ο γιος του πρώην προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο νεώτερος, καθώς και ο Αλεξέι Αζάροφ, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ.

Σε άλλες οικονομικές εξελίξεις για την Ουκρανία, μετά από την οικονομική βοήθεια που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα, ύψους 11 δισ. ευρώ, τη Δευτέρα, η Παγκόσμια Τράπεζα θα στηρίξει την οικονομία της χώρας, μ” ένα πακέτο 3 δισ. δολαρίων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

By