Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κοινοβουλευτικό «όχι» στην κατάργηση συμβάσεων των ναυτεργατών από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Καταψήφισαν  το άρθρο 19 νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας

ploia2Καταψήφισαν σήμερα στην Βουλή ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, το άρθρο 19 του νόμοοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων των ναυτεργατών, και αποτελεί μία από τις κομβικές ρυθμίσεις του νομοθετήματος. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε στην Βουλή σε σύνολο 268 παρόντων βουλευτών υπέρ ψήφισαν μόλις 116 και κατά 151, ενώ καταγράφηκε και ένα «παρών». Κατά του νομοσχεδίου είχαν ταχθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και του υπουργού Ναυτιλίας, Κωνσταντίνου Μουσουρούλη προκειμένου να γίνει επαναδιατύπωση του άρθρου, όμως τελικά δεν επήλθε καμία αλλαγή, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μήν γίνει δεκτή και να υποστεί πολιτική ήττα ο υπουργός Ναυτιλίας. Ο Κωνσταντίνος Μουσουρούλης πάντως φέρεται να προτίθεται να επαναφέρει τον επίμαχο άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο αφού εκτιμά ότι θα συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας, μέσω της σύναψης ατομικών συμβάσεων που θα ενθαρρύνουν τις προσλήψεις. Υπενθυμίζουμε ότι στο ίδιο νομοσχέδιο δεν έγινε αποδεκτή τροπολογία προτεινόμενη από τους βουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη (Ν.Δ) και Βασίλη Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) για την θέσπιση «πλοίων ασφαλείας» στην περίπτωση που κηρυχθεί απεργία των ναυτεργατών μεγαλύτερη της 48ωρης.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Συρμαλένιος σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν πως «η καταψήφιση του άρθρου 19, καταγράφει μία μεγάλη και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα ήττα της κυβέρνησης. Επίσης, η επισφαλής πλειοψηφία σε σειρά άλλων άρθρων, η μη αποδοχή της τροπολογίας για τα πλοία ασφαλείας και η τακτική υποχώρηση στο θέμα της πλοηγικής υπηρεσίας, ανέδειξαν σημαντικές ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο».

By